•  
  •  
  •  

Továbbra is őrzi pénzügyi stabilitását az önkormányzat a költségvetés legutóbb elfogadott módosításával. Egyes bevételi adatok a vártnál jobban alakultak, ugyanakkor szükség van bizonyos takarékossági intézkedések bevezetésére, derült ki a képviselő-testület november 24-ei ülésén. Ezek azonban nem veszélyeztetik a karácsonyi vásárt.

A jelszó: takarékosság

Dr. Trippon Norbert gazdaságért, költségvetésért, városüzemeltetésért és projektmenedzsmentért felelős alpolgármester a költségvetés ötödik módosítása kapcsán a legfontosabb forrásigényes feladatként az önkormányzati intézmények többlépcsős energetikai felújítását nevezte.

Elmondta, ennek a beindításához, illetve folytatásához szükséges egymilliárd forintos keret felhasználására rövid idő áll rendelkezésre, mert bár a munkálatokat nyáron kell majd elvégezni, ugyanakkor az építőipari viszonyok miatt a kivitelezői szerződéskötésektől számítva hónapok telhetnek el, mire megkezdődhetnek a projektek, ezért fontos minél előbb elindítani a folyamatot. Hozzátette: a lépéssel a cél az önkormányzat megnövekedett rezsiköltségeinek hatékony csökkentése, illetve a környezettudatos működés elősegítése.

Dr. Trippon Norbert arról is beszámolt, hogy az önkormányzathoz eddig az év eleji prognózishoz képest jelentősen több iparűzési adóból származó bevétel érkezett, mintegy 860 millió forint. Figyelmeztetett ugyanakkor arra is, hogy az újpesti önkormányzatot is jelentős mértékben érinti az elszabadult infláció, ezért a kerületi megtakarítások reálértéke is csökkent.

Trippon Norbert

Hozzátette, hogy építmény- és telekadóból egyelőre az előirányzottnál kevesebb pénz folyt be, de bízik benne, hogy év végéig még javulhat ez a szám. A magánszemélyek kommunális adója és az idegenforgalmi adóból származó bevételek azonban szintén jobban alakultak a vártnál.

A városüzemeltetési és beruházási költségek szintén nőttek, bár ennek oka az, hogy a megnövekedett beszállítási idők miatt a jövő évi működéshez elengedhetetlen beszerzések jelentős részét idén kell elindítani. Dr. Trippon Norbert szerint ennek ugyanakkor annyi előnye van, hogy ezekkel a költségekkel jövőre már nem kell számolni.

Az alpolgármester hangsúlyozta, hogy bár kénytelenek bevezetni kisebb takarékossági intézkedéseket – például a karácsonyi díszkivilágítást csak a főtérre és a városközpontra, illetve a jelentősebb közlekedési csomópontokra korlátozzák – a karácsonyi vásárt megtartják, és a közszolgálati dolgozók karácsonyi-év végi jutalmai sem kerültek veszélybe.

Nagy István

A képviselő-testület végül a fideszes képviselők tartózkodása mellett fogadta el a költségvetés módosítását, miután Nagy István frakcióvezető szerint nem kapott egyértelmű választ arra a kérdésére, hogy az önkormányzat megkapta-e már a volt Petőfi laktanya értékesítése kapcsán a helyhatóságot megillető opciós díjat.

Roncstalanított közterületek

A képviselők többsége elfogadta Czigler László közbiztonságért és rendészetért felelős alpolgármester javaslatát, amely a jövőben megkönnyíti az önkormányzati rendészet számára az Újpest közterületein akár hosszú évek óta árválkodó, sok esetben lejárt forgalmival rendelkező vagy rendszám nélküli gépjárműroncsok eltávolítását.

Czigler László

A rendeletmódosítás vitája során Czigler László elmondta: a kerületi közterületek egyharmadának az átvizsgálása után nagyjából 100 darab ilyen gépkocsit találtak, amelyeknek a felét a szükséges felszólítás után a tulajdonosok eltávolították.

Méltó emléket kap a hős orvos

A képviselő-testület szintén elfogadta Bedő Kata kultúráért felelős alpolgármester javaslatát, amely támogatta az Újpesti Közművelődési Kör kezdeményezését, hogy az Újpesti Szakorvosi Rendelőintézet falán tábla örökítse meg dr. Haraszti Bernolák Béla, a második világháború során a Don-kanyarban hősi halált halt újpesti tisztiorvos emlékét.

Bedő Kata

Az előterjesztés szerint Bernolák az Újpestért végzett szakmai munkájával és a harctéren tanúsított önfeláldozó magatartásával egyaránt kiérdemelte, hogy az utókor méltó módon hajthasson fejet példamutatása előtt.

, , , , , , , , , , , ,