•  
  •  
  •  

Kimondani is elképesztő – 102 éves lett Keleti Ágnes ötszörös olimpiai bajnokunk január 9-én. Városunk díszpolgára, az UTE egykori tornásza, Ági néni születésnapján újpesti köszöntőket is fogadott otthonában. Magyarország legjobb tornászának ma is úgy csillog a szeme és olyan vidám a mosolya, mint rég.

Keleti Ágnes az élő legenda és élő történelem. Ő minden idők legidősebb olimpiai bajnoka és Magyarország legeredményesebb tornásza: eredményeit és címeit szinte lehetetlen felsorolni. 102. születésnapján méltó módon ünnepeltek otthonában. Az Év Sportolója gálán – amit történetesen a születésnapján tartottak – hosszú percekig állva tapsolta a jelen lévő Keleti Ágnest az opera közönsége. Ági néni pedig viszonzásul hatalmas mosollyal dobta a puszikat az őt éltetőknek.

Volt olyan szerencsénk, és az a megtiszteltetés érte városunkat, hogy Bedő Kata alpolgármester személyesen tudta köszönteni Ági nénit a születésnapjára rendezett családi összejövetelen. Újpest sportért is felelős alpolgármestere gigantikus méretű orchideacsokorral és egy gyümölcskosárral köszöntötte az ikonikus sportolót, ez utóbbi Ági néni hatalmas kedvence. Nagyon megható volt személyesen is látni a hihetetlen életerővel bíró legendát.

Bedő Kata és Keleti Ágnes (Fotó: Várai Mihály / Újpest Média)

Ágnes fia, Bíró Keleti Rafael az Újpesti Napló kérdésére elmondta, hogy 2021 októberében baleset érte édesanyját, aki elesett otthonában.

„Meg kellett műteni, méghozzá altatásban. Az orvosok sajnos kilátásba helyezték, hogy ebben a korban nem biztos, hogy képes felébredni. De édesanyámat nem ilyen fából faragták! Felébredt, és bár vasak vannak a lábában, teljesen fel is épült. Sőt, hat hónappal a műtét után már az egyik magazin címlapján szerepelt.”

Az 59 éves Rafi becenevű fiú azt is elmesélte, súlyos balesete ellenére Ágnes minden nap sétálni megy, s kísérőivel együtt néhanapján még egy sörre is betérnek.

„Imád tévézni, az összes tornaközvetítést megnézi, de a balett- és táncelőadásokról se maradna le.”

Keleti Ágnes és fia (Fotó: Várai Mihály / Újpest Média)

Rafi azt is megosztotta velünk, hogy évekkel ezelőtt megcsináltatták Keleti Ágnes családfáját is, s kiderült, már a századelőn száz évig éltek az olimpiai bajnok felmenői. De természetesen a jó genetika édeskevés, a 102 évhez a rengeteg mozgás és a rendkívül tudatos táplálkozás is elengedhetetlen volt. Találkozunk a 103. születésnapján! Isten éltesse, Ági néni!

, , , , , ,