•  
  •  
  •  

Nemcsak a tömeges őszi faültetés vette kezdetét Újpesten, hanem megérkeztek a napelemes térvilágító lámpák is, továbbá újabb négy óvoda kapott beltéri élő növényfalat. Így joggal írhatjuk, hogy Újpest – amellett, hogy természetesen örök lila – nemcsak kívül, hanem belül is egyre zöldebb.

Felgyúltak a fények a Bőröndös sétányon, ahol mostantól 13 napelemes térvilágító lámpa teszi biztonságosabbá a sétányt. Újpest Önkormányzata első körben 8 helyszínen, összesen 49 darab térlámpát helyez ki olyan területekre, ahol vagy nem volt közvilágítás, vagy az nem volt megfelelő.

„Az első ütemben sötét sétányokra és kutyafuttatókra telepítünk térlámpákat. Célunk, hogy sokkal biztonságosabbá és komfortosabbá tegyük az ott élők számára a környezetüket. Ha ezen térlámpák megfelelően működnek és beválnak, illetve a lakosságtól is pozitív visszajelzés érkezik, szeretnénk majd folytatni a projektet újabb helyszínek bevonásával”

– mondta el Trippon Norbert zöldfejlesztésekért felelős alpolgármester.

A Bőröndös utcai sétány mellett az UTE sportpálya melletti járdán, a Görgey park szánkódombja melletti sétányon, a Széchenyi téren, a Brutus kutyafuttatón, a Megyeri úti kutyafuttatón és a hozzá vezető sétányon, a Kajla kutyafuttatón és a Deák Ferenc és Laborfalvi Róza utcák közötti sétányon lesznek térlámpák, amelyek saját napelemről töltődő lítium-ion akkumulátorral rendelkeznek, LED-fényforrással világítanak, garantált napfénymentes üzemidejük pedig akár 300 óra is lehet.

Zöldebb belső terek  – óvodai zöldfalak

Tavaly öt óvodában telepítettek beltéri, élő növényfalakat, amelyek egyaránt elnyerték az óvodában dolgozók, a szülők és a gyermekek tetszését is. Így az önkormányzat idén folytatja a projektet, és a második ütemben újabb négy helyszínen, az Aranyalma Óvodában, a Bőrfestő Óvodában, a Lakkozó Óvodában és a Vörösmarty Óvodában helyez ki egy-egy élő növényfalat. Ezek nemcsak üde színfoltjai az intézmények belső tereinek, hanem komfortosabb és tisztább levegőt teremtenek, mindezek mellett pedig erősítik a környezettudatos szemléletet is.

2116 új fa 2019 ősze óta

2021 tavaszán összesen 122 új fát, most ősszel pedig további 580 fát telepít városszerte az önkormányzat. Idén a 2019 ősze óta ültetett fák száma várhatóan meghaladja a 2116-ot.
A mostani faültetési munkálatok befejezése december végén várható.

„Fontos számunkra, hogy a Zöld Újpest Koncepciója mentén haladva minél több fát ültessünk közterületeinken. Az őszi szezonban kétszer iskolázott fák, többek között platánok, kőrisek, hársfák, vagy például juharfák kerülnek elültetésre. Az új fákat az Újpesti Városgondnokság legalább három évig lelkiismeretesen öntözi és ápolja, hogy később megfelelő fejlettségű fák legyenek Újpest-szerte az utcai fasorokban és parkokban”

– mondta el Trippon Norbert.

Az első szállítmánnyal érkezett fák közül jelképesen két magyar kőrist ültetett el Déri Tibor polgármester, Varju László országgyűlési képviselő és Trippon Norbert alpolgármester a Luther Márton utcában.

, , , , , , , , , , ,