Költségvetés: „Jut, mert kell, hogy jusson pénz a fejlesztésekre”

  •  
  •  
  •  

Újpest 2023-as költségvetését is tárgyalta február 23-i rendes ülésén a képviselő-testület. Az előterjesztést a területért felelős alpolgármester ismertette. Trippon Norbert emlékeztetett arra, hogy a számok nagyon szigorú makrogazdasági körülmények szorításában formálódtak, az energiaárak emelkedése például 800 milliós többletkiadást jelenthet, és majdnem félmilliárddal többe kerülhet a közétkeztetés is a kerületben.

„A zsebünkbe és lassan a bőrünk alá is beszivárgó infláció az újpesti költségvetést sem hagyja érintetlenül”

– fogalmazott az ülésen Trippon Norbert, aki szerint ugyan vannak olyan optimista becslések, amelyek egy számjegyű árnövekedést jósolnak év végére, az önkormányzatnak fokozott óvatossággal kell kalkulálnia a kiadásait. Az alpolgármester kiemelte, hogy szükség van a takarékoskodásra, de Újpest színvonalas működését és a bérkorrekciót is biztosítani kell.

„Egyelőre azonban az önkormányzati béremelésnek nem látszik a fedezete, tehát az önkormányzat az intézményi világában mintegy 600 millió forintot saját forrásból fordít erre. Az intézményeinkkel egyeztetve a cafetéria összeget idén 120-ról 200 ezer forintra emeljük az óvodákban, a bölcsődékben, a gazdasági intézményi központban, illetve a szociális intézményben. Ez is hozzájárul ahhoz, hogy valamelyest ellensúlyozni tudjuk az inflációt a kollégáink esetében, illetve, hogy megtartsuk őket, és a továbbiakban is Újpesten, az újpestiek érdekében végezzék a tiszteletre méltó hivatásukat”

– hangsúlyozta Trippon Norbert.

Tippon Norbert

„Jut, mert kell, hogy jusson pénz a fejlesztésekre is”, hangsúlyozta az alpolgármester:

„Az egyik legnagyobb projektünk a fővárosi TÉR_KÖZ pályázat keretében támogatott Zöld Főtér kivitelezése, több mint bruttó 700 millió forintos értékben. A VEKOP-pályázat keretében idén tervezzük a Városkapu park megvalósítását, több mint bruttó 300 millió forintos nagyságrendben. Bár erre még nem írták ki a közbeszerzést, így ez csak egy becsült érték.”

Trippon Norbert az energiatakarékossági beruházások fontosságáról is beszélt, ennek keretében az önkormányzati intézményhálózat korszerűsítésére – nyílászárócserék és hőszigetelés – mintegy 600 millió forintot szán a városvezetés. Bruttó 500 millió forintból általános intézmény-felújítások valósulhatnak meg.

Idén is nagy hangsúlyt kap a sport:

„Nagyobb program a több mint 800 méteres Rekortán futópálya lenne, ami – a legutóbbi képviselő-testületi ülésen született döntés értelmében – pályázati forrásból valósulhat meg. A közterületi sportolási lehetőségeket jelenleg sajnos korlátozza, hogy számos köztéri sportpályánk meglehetősen leamortizált állapotban van. Ezen a helyzeten egy bruttó 381 millió forintos előirányzattal igyekszünk segíteni.”

Trippon Norbert és Déri Tibor

Az egészségügyi fejlesztések sem szorulnak háttérbe:

„Az áthúzódó kiadások között szerepel az Egészséges Budapest Program következő ütemének megvalósítása is. Ennek kiemelt eleme az Újpesti Mentálhigiénés Gondozó felújítása, ami lassan a végéhez közeledik.”

Az alpolgármester szerint a IV. kerület zöldberuházásai sem szenvednek csorbát az anyagi nehézségek miatt:

„Folytatódnak az olyan népszerű programjaink, mint a lakossági komposztálás, az esővízgyűjtés és a faültetés.”

Trippon Norbert és Déri Tibor

A 2020-ban bevezetett Nyárindító Plusz jutalom kerete 52 millió forintról idén 75 millió forintra nőhet, marad a lakosságnak és a háziorvosoknak nyújtott rezsitámogatás, valamint a piac kereskedőinek biztosított 10 százalékos bérletidíj-kedvezmény is. Több juthat viszont idén a nyugdíjasoknak:

„Vissza kell hozni azt a programot, ami alanyi jogon, az újpesti piacon levásárolható utalványt biztosít az újpesti nyugdíjasok számára. Ezért a korábbi 60 helyett idén 100 millió forintos indulóösszeggel szeretnénk megvalósítani ezt a koncepciót”

– tette hozzá az alpolgármester.

A IV. kerületi Fidesz frakcióvezetője a testületi ülésen arra hívta fel a figyelmet, hogy a költségvetés-tervezet – magában az előterjesztésben, illetve a mellékletekben is – „brutális mennyiségű” számszaki hibát tartalmaz. Nagy István 20 százalékra becsülte a dokumentumban az indexhibák számát.

A kifogásolt pontatlanságokat az elrendelt szünetben a szakemberek igyekeztek kijavítani, majd a képviselők a költségvetési rendeletet 12 igen, 6 nem és 1 tartózkodás mellett elfogadták.

Közterület-átnevezés, új szobor és drogstratégia

A testület döntött arról is, kérelmezi a fővárosnál, hogy közterületet nevezhessenek el az öt éve, szolgálatteljesítés közben, közlekedési balesetben elhunyt újpesti rendőr őrmesterről, Mátyás Balázsról a tragédia helyszínén.

Elfogadták továbbá azt az előterjesztést, amely szobrot emelne Prém Margitnak, aki az 1940-es években a református Skót Misszió Vörösmarty utcai polgári iskolájának igazgatójaként zsidó diáklányok százait vette fel, hogy megóvja őket a kirekesztéstől és bántalmazástól.

Emellett a képviselők elfogadták Újpest, elsősorban megelőzést és a még nem szenvedélybeteg szerhasználókat segítő, drogellenes stratégiáját is.

, , , , , , , ,