Megérkeztek a magaságyások Újpest harmadik közösségi kertjébe

  •  
  •  
  •  

Mint ahogy arról korábbi cikkünkben írtunk a Zöld Újpest koncepciója mentén már a harmadik közösségi kert építésébe kezdett bele Újpest Önkormányzata az Újpesti Városgondnokság Kft.-vel együttműködve. A kivitelezés jól halad, megérkeztek az újfajta magaságyások a kertbe.

A közösségi kertek létrehozása dr. Trippon Norbert kezdeményezésére kezdődött meg még 2021-ben. Most már a harmadik épül a Bercsényi utcában a helyiek nagy örömére.

„A harmadik közösségi kertünk pályázata már lezajlott, jelen pillanatban értékelik a városgondnokság munkatársai. Most is többszörös volt a túljelentkezés, amely megmutatja azt, hogy igenis van igény az ilyen jellegű kezdeményezésre, a városi kertészkedésre Újpesten”

– mondta el dr. Trippon Norbert alpolgármester.

A 933 négyzetméternyi területen megvalósuló közösségi kertben 18 darab hat négyzetméteres magaságyás lesz kialakítva, melyeknél egy kis újítást hajtottak végre. Az ágyások U alakúak lesznek, így könnyebb művelni őket, illetve nem fából, hanem úgynevezett Durisolból készültek, mely anyagnál újrahasznosított faforgácsot használnak, csökkentve ezzel az ipari melléktermékekből keletkező hulladékmennyiséget.

A Durisol ágyások nem terhelik a környezetet, ellenállnak a penésznek, kiváló hőszigetelő hatásúak és vízzáróak, sötét színárnyalatuk ráadásul elnyeli a nap melegét, ami jótékonyan hat a palánták növekedésére is. Az ágyásokat ezekből az elemekből könnyű összeszerelni, így a kivitelezési idő is gyorsabb. Az ágyásokra a városgondnokság munkatársai vakondhálót is felszerelnek, így védve a későbbiekben az elültetett zöldségeket és fűszernövényeket.

, , , , , , ,