Nem állnak le a felújítások és a beruházások

  •  
  •  
  •  

Újpestet is érzékenyen érintették a koronavírus-járvány gazdasági hatásai és a bevezetett kormányzati megszorítások. Az idei év költségvetéséből több mint 2,5 milliárd forint esik ki, ráadásul számos, a korábbi ciklusban elindított projektet is be kell, illetve be kellett fejezni. Ilyen beruházásokra csak idén másik 2,5 milliárd forintot kellett kifizetnie Újpest Önkormányzatának. Azonban ilyen körülmények között is zajlottak felújítási és beruházási munkálatok.

Járdaépítések és felújítások kerületszerte

2020-ban számos járdaszakasz újult és épült meg, összesen 2551 négyzetméteren. Többek között a Sárpataki Patika mögötti területen, vagy éppen a Görgey út mentén, a szánkódomb mellett, ahol több sétányt alakítottak ki. Felújítottak számos kisebb járdaszakaszt is, például a Házy Erzsébet sétányon, a Rózsa utcában, a Klára utcában, a Pozsonyi lakótelepen és még más helyszíneken is.

Emellett 13 helyszínen történtek zebrafelfestések, főleg iskolák, óvodák és közintézmények közelében, illetve három helyszínen fekvőrendőrt alakítottak ki a biztonságos közlekedés érdekében.

52 új parkoló – 384 méteren megújuló Attila utca

Három helyszínen, az Erzsébet utcánál, a Kordován téren és a Bőröndös utcai református templomnál 52 új, gyeprácsos parkolóhely készült el, és lassan befejeződnek az újraaszfaltozási munkálatok az Attila utca 384 méteres szakaszán, a Semmelweis és a Vécsey utca között.

 

40 helyszínen zajló fejlesztések

Negyven helyszínen újultak meg Újpest önkormányzati tulajdonú óvodái, bölcsődéi, szociális intézmények egységei, illetve két, állami fenntartású iskola is. Gyermekfürösztők, csoportszobák, kültéri játszószigetek újultak meg, valamint az önkormányzat iskolai ablakcsereprogramot is megvalósított. A Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálatnál pedig egy húszéves problémát oldott meg a városvezetés, mégpedig az intézmény teljes körű klimatizálását. 

SZTK klimatizálása, felújított Ifjúsági Ház

Nyáron befejeződtek az SZTK klimatizálási munkálatai is, a nagy melegben már komfortos körülmények várták az újpestieket. Az Egészséges Budapestért Program részeként megvalósuló projekt során 192 beltéri egységet szereltek fel.

Az SZTK mellett az Ifjúsági Ház felújítása is befejeződött, ahol nyílászárócserék, LED-világítás kialakítása, vizesblokk-felújítás, az épület északi homlokzatának hőszigetelése és az épület külső festése valósult meg.

Megújuló önkormányzati, szociális bérlakások

A VEKOP-pályázat keretében jövőre 39 darab elavult szociális bérlakást újítanak fel. Újpest önkormányzata további 14 önkormányzati ingatlant is rendbe hozott; ezekbe költözhetnek mindazok, akiknek a felújítás idejére el kell hagyniuk korábbi lakásukat. Az első lakók már év végén birtokba vehetik átmeneti otthonukat. Amikor ezek felszabadulnak, új, rászoruló újpestieknek biztosítanak lakhatást. Szintén az európai uniós pályázat keretében 30 új bérlakás épül a Károlyi utcában. A munkálatok várhatóan 2021 második felében fejeződnek be.

Zöldülő Újpest, kültéri fitneszparkok

A városvezetés elkötelezett a 21. századi Újpest, ezen belül a Zöld Újpest koncepciója mellett. Idén a Vadvirágos Újpest program részeként hét helyszínen biodiverz zöldfelület, valamint az Intézményi Zöldfalak Projekt keretén belül öt óvodában élő növényfal valósult meg. Idén az Újpesti Városgondnokság munkatársai az őszi virágültetési időszakban 75 ezer tő árvácskát ültettek, novemberben és decemberben pedig összesen 727 új fát telepítenek kerületszerte. Újpest-Központnál pedig – bécsi mintára – borostyánfal futja be a villamosmegállók hátsó falát. Városunk nem csak egyre zöldebb lesz: idén három helyszínen alakítottak ki úgynevezett sajátsúlyos, kültéri fitneszparkot, ahol különböző erősítő eszközökön tudnak edzeni a sportolni szerető újpestiek. 

Elinduló projektek

Novemberben megkezdődött a Béke tér teljes körű felújítása, illetve a József Attila-Attila utca által határolt terület fejlesztése is, ahol pihenőpark és játszótér épül, leginkább az ott élő idős lakók és kisgyermekes családok örömére.

, , , ,