Tótka: Az aranyéremért lapátolok minden nap

  •  
  •  
  •  

Október eleje óta semmi más nem lebeg az UTE világbajnok kajakozójának szeme előtt, mint a tokiói ötkarikás játékok. Tótka Sándor a kajak négyessel már kvótát szerzett, minden bizonnyal ott is lesz az olimpián. Nem titkolja, aranyéremre vágyik.

Tavaly, amikor beköszöntött az ősz, és egyre hűvösebbre fordult az időjárás, a kajakosok, köztük Tótka Sándor, az újpesti világ- és Európa-bajnok összeszedte a cuccát, becsomagolt a bőröndjébe, és elrepült „melegebb éghajlatra”: Dél-Afrikában vert tanyát társaival együtt. – Idén sajnos nem menekülhettünk el itthonról, mint tettük azt éveken keresztül, amikor támadt az influenza – mondta a világbajnok. – Most, pedig alaposan benne vagyunk a koronavírus-járvány kellős közepében, mi is csak itthon, a külvilágtól szinte teljesen elzárva edzünk a Kolonics-vízitelepen. Nincs mese, el kell fogadni, hogy ez van, dolgozunk, mert jövőre olimpia lesz, legalább is a jelen állás szerint – mondta a bajnok, hozzátéve: minden szabályt, előírást szigorúan betart, mert tisztában van azzal, hogy a koronavírussal nem lehet packázni.

– A törvény mindenkire vonatkozik, de nem mindenkinek lesz olimpiája – folytatta. – Így aztán a lehetőségekhez képest mindent alárendelek az ötkarikás játékokon való szereplésnek. Naponta vízen vagyunk, igaz néha már igen hűvös van. Bevallom, többször is eszembe jutott az elmúlt napokban, milyen is volt az afrikai edzőtáborban félmeztelenül, rövid nadrágban, napsütésben edzeni – eleveníti fel a tavalyi élményeket.

Tótka nemcsak a vízen, hanem a konditeremben is gyűjti az erejét, hiszen tisztában van azzal, hogy a legnagyobb riválisai, a németek, a spanyolok sem henyélnek, pedig őket sem kerülte el a járvány.

– Csak magunkkal törődünk, hiszen, ha az ellenfelek fel is tesznek néhány kockát az edzéseikről a netre, biztosan nem azt mutatják meg, amit szeretnének eltitkolni előlünk. Legfeljebb csak ijesztgetnek vele, de mi nem félünk. Ugyan még nem tudjuk, mikor mérhetjük össze az erőnket versenyen, de azt igen, hogy mi száz százalékosan fel leszünk készülve, ha újra eldördül a startpisztoly. Már nagyon várjuk, hiszen minket, versenyzőket a verseny éltet. És persze a győzelmek, például Tokióban.

gergely

, , , ,