Új korlátozások a fokozódó vírushelyzet miatt

  •  
  •  
  •  

Az egyre súlyosbodó járványhelyzet miatt ismét szigorúbb megelőző intézkedésekkel kell számolnunk; országos szinten és városunkban is. Az Újpesti Operatív Törzs is újabb ajánlásokkal élt, amelyek a bölcsődék, az óvodák és a piac működését érintik.

„Folyamatosan figyeljük a járvánnyal kapcsolatos fejleményeket és természetesen mi is meghozzuk a szükséges döntéseket, illetve megtesszük a kellő ajánlásokat”

– mondta el megkeresésünkre Czigler László, az Újpesti Operatív Törzs vezetője. A várostervezésért, közbiztonságért és rendészetért felelős alpolgármester elmondta, hogy a testület no­vember 24-én újabb óvintézkedésekről döntött.

Czigler László

Korlátozás a kicsik között

Az intézményvezetőkkel egyeztettek arról, hogy az óvodai és bölcsődei ellátásban – amennyiben szükség lesz a csoportok összevonására – az összevont csoport létszáma nem haladhatja meg a 10 főt. Emellett elhalasztják azokat a programokat, rendezvényeket, amelyek keretében több csoport tartózkodna egy zárt helyiségben, illetve amelyeken a gyermekek szülei is részt vettek volna.

Szigorítás a piacon is

Az Újpesti Piac és Vásárcsarnok területén a kerületi operatív törzs eddig is ajánlotta a maszkviselést, most azonban a fertőzési lehetőségek és a kontaktusszámok csökkentése érdekében azt kérték a piac vezetőségétől, hogy korlátozzák az épületben működő liftek igénybevételét. Ennek értelmében egyszerre fele annyian tartózkodhatnak a liftekben, mint normál esetben. A korlátozásról szóló felhívás jól láthatóan olvasható a piac területén.

„Továbbá megkértük a gazdálkodó és költségvetési szervek vezetőit, hogy lehetőségeikhez mérten segítsék a korlátozó intézkedések zökkenőmentes bevezetését és fenntartását”

– tette hozzá Czigler László.

Fotó: Várai Mihály / Újpest Média

A főváros nem halogatott

November 18-án jelent meg a hír, miszerint Budapest vezetése nem vár a kormányzati intézkedésekre, és november 20-ától a főváros területén – a tömegközlekedésen már érvényben lévő előírások mellé – bevezetik a kötelező zárttéri maszkhasználatot. Az intézkedés az üzletben történő vásárlásra, a levéltárak, múzeumok, színházak, mozik látogatására, illetve a közigazgatási szolgáltatások igénybevételére vonatkozik. A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. intézményeit ugyanettől az időponttól szintén csak védettségi igazolvány birtokában lehet igénybe venni.

A kormány is lépett

Pár órával a fővárosi bejelentés után Gulyás Gergely kancellária miniszter közölte: a kabinet ismét országszerte elrendeli a kötelező maszkviselést a zárt terekben. Emellett az 500 főt meghaladó létszámú rendezvényeket továbbra is kizárólag védettségi igazolvánnyal lehet látogatni, az egészségügyi dolgozók számára pedig kötelezővé tették a harmadik védőoltás felvételét. Az iskolákban az igazgatók pedig december 1-jétől saját hatáskörben dönthetnek a maszkviselési kötelezettségről.

Az újpesti sulikban rég nem újdonság a maszk

Tamás Ilona, az Észak-Budapesti Tankerületi Központ igazgatója megkeresésünkre elmondta: egyelőre nem tudni, hogy mely újpesti intézményekben élnek majd az igazgatók azzal a jogukkal, hogy december 1-től kötelezővé tehetik a maszkhordást az egész iskolában. De annyi biztos, hogy a folyosókon, egyéb közösségi terekben már most is kötelező a maszk a város összes sulijában. Az osztálytermek tekintetében vegyes a kép: ezzel kapcsolatban az igazgatók eddig is saját hatáskörben dönthettek arról, hogy diákoknak ott is hordaniuk kell-e a maszkot.

, , , , , , , , , , , , , , , , , ,