•  
  •  
  •  

Magas rangú elismerést kapott Újpest ismert főtörzszászlósa, Varga Brigitta február 1-én. Varga Brigittát az „Iskola rendőre” programban 2022. évben nyújtott kiemelkedő tevékenységéért tüntette ki a Rendészeti Országos Rendőrkapitány-helyettes. A díjat a VIII. Országos Iskolarendőr Szakmai Napon adták át, Budapesten összesen ketten kapták meg ezt az elismerést.

Varga Brigitta rendőr főtörzs­zászlós a IV. kerület középiskolásaival személyes kapcsolatot ápol, bármelyik fiatal, akár az éjszaka közepén is segítséget kérhet tőle, aki úgy érzi, veszély leselkedik rá a világhálón. A kerületben ugyanis valamennyi iskolának van iskolarendőre, Varga Brigitta jár ki az osztályokba előadásokat tartani.

– Elárulná, hogy miért akart nőként rendőr lenni? Hiszen a mi generációnknál még nagyon kevés nő választotta ezt a pályát.

– 3 éves korom óta rendőr akarok lenni, óvodában is mindig rendőr voltam farsangon. Voltak kisebb kikacsintásaim, hogy régész leszek, de mindenképpen segítő szakmában képzeltem el magam. Ha újrakezdeném, most is a rendőr hivatást választanám, imádom ezt a munkát. Bár 26 éve vagyok a pályán nem tudtam még kiégni, sokszor mondják, hogy elképesztően lendületes vagyok. Meggyőződésem, hogy csakis akkor lehet valamit hittel képviselni, ha szeretjük. Bár sok nehézségben van részem, hiszen megérint, ha rossz dolgok történnek egy gyerekkel, de mindig a segítő szándék visz.

Varga Brigitta

– Mik a feladatai iskolarendőrként?

– Játékos, interaktív formában beszélgetek és segítem a gyerekeket a hétköznapi kérdéseik és problémáik megoldásában. Prevenciós, közlekedési baleset megelőzési és bűnmegelőzési előadásokat tartok. 23 helyi iskolában koordinálom az iskolarendőri feladatot, annak idején valamennyi általános- és középiskolával együttműködési megállapodást kötött a Budapesti Rendőr-főkapitányság. A kisiskolásoknak leginkább közlekedési baleset-megelőzési előadásokat tartok, a nagyobbaknak pedig a bűnmegelőzésről beszélek. Ez utóbbi nagyon szerteágazó témakör, amelybe a drog, a kapcsolati erőszak, az internet veszélyei, a függőségek is beletartoznak. 26 osztályban működik az úgynevezett DADA-program, ami egy kétéves, egymásra épülő és tanmenet szerinti kurzus. Azt a célt szolgálja, hogy a gyermekek mindenkor fel tudják ismerni a veszélyhelyzeteket, ezeket átgondolva felelősen tudjanak döntéseket hozni. Segítek abban, hogy fel tudják mérni magatartásuk és cselekményeik következményeit, meg tudják állapítani a helyes és helytelen közötti különbséget annak érdekében, hogy ne váljanak sem áldozattá, sem elkövetővé. A DADA-program mellett rengeteg osztályban tartok közösségépítő előadásokat, programokat. A Budapesti Rendőr-főkapitányság saját programja a „Szer, ami megváltoztat”, amely során kifejezetten a kábítószer témakörében érzékenyítjük a gyerekeket, a szülőket és a pedagógusokat egyaránt. Továbbá az óvodákban is megtalálható vagyok, ahol egyebek mellett az Ovizsaru programot is én csinálom.

– Mi jelent sikerélményt?

– Ha megnyílnak a gyerekek, és tudok segíteni. Mindegyik osztályban, ahol előadást tartok, megadom a mobilszámomat. Bizony nagyon sokszor hívnak a gyerekek, akár hétvégén vagy délután, ha gondban érzik magukat. Ez bizalmat fejez ki felém. Volt már arra példa, hogy elmentek bulizni, eltűnt egy mobiltelefon. Ijedtükben engem hívtak fel a tinik, én pedig segítettem. De olyan is volt, hogy otthoni problémával hívtak fel. Nyilván minden információt bizalmasan kezelek, de ha olyanról értesülök, amelyben intézkedési kötelezettségem van, akkor megbeszélem a gyerekkel, hogy mi a következő lépés, de akkor sem engedem el a kezét. Imádom ezt csinálni, tiszta szívvel és őszinte tenni akarással közeledem a kicsik és a nagyok felé, amit biztosan éreznek. Van olyan újpesti középiskolás osztályom, akikkel már általános iskolás korukban is foglalkoztam, nagyon mély személyes kötődés tud köztünk kialakulni. Mindig azt mondom, ha már egyetlen apró gondolatot elvisz az előadásomról a gyerek, ami jókor, jó időben jut eszébe, már nagyon megérte.

– Mit csinál például ma?

– Mindig tele van a határidőnaplóm, előre leegyeztetett időpontokra megyek ki az iskolákba. Ma délelőtt egy jogi órát tartok, erre volt igény. Összeírták előzetesen a jogi kérdéseiket a gyerekek, és én ezekre válaszolok. Nem a frontális kérdés-válaszolok előadásokban, hanem inkább az élménypedagógiában hiszek. Játékos formában, közösségépítő játékok kereteibe szövöm bele azokat a gondolatokat, amiket szeretnék átadni. Értékekre, gondolatokra és a döntéseik következményére hívom fel a fiatalok figyelmét. Ebben az osztályban a jogi előadást megelőzően közösségépítési foglalkozásokat tartottam, és az osztályfőnök azt jelezte vissza, hogy nyitottabbak és megértőbbek egymással a diákok. Hétvégente pedig kitelepülést tartunk, jelenleg az újpesti piacnál prevenciós előadást tartunk nyugdíjasok számára, és toborzást is végzünk a kollégákkal együtt.

– Tavaly nyáron Újpesten nagyon nagy fába vágták a fejszéjüket, hiszen megalapították a Felhőn Szállók elnevezésű komplex ifjúsági programot, amely most tavasszal realizálódik. Mesélne róla?

– Az Újpesti Városnapokon indítottuk útjára programsorozatunkat, ahol különböző korosztályokat érintő mindennapi kérdésekre keressük közösen a választ. Talán sose volt ekkora szükség a megelőzésre és a lelki segélyre, támogatásra. A program célja egy olyan támogató közeget teremteni, amely az érdeklődők számára a későbbiekben is elérhető. A program tavaly körvonalazódott, és a napokban tesszük nyilvánossá a részleteket, a lehetőségeket. A program célja egy biztonságos és nyílt kommunikáció segítségével a probléma felismerése és megoldása a fiatalok és a családok között. A Felhőn Szállók programot Újpest városvezetése, Bedő Kata alpolgármester karolta fel, Andula Zsuzsanna mentálhigiénés szakemberrel mi ketten alapítottuk meg. A jövőben egy olyan helyet biztosítunk majd a fiataloknak és a szülőknek, ahol többek között mentálhigiénés szakemberek dolgoznak majd, és tényleges segítséget kaphassanak a szülők, gyerekek, családok az elakadásaikra és a gondjaikra. A Felhőn Szállók a terveink szerint egy rendkívül átfogó prevenciós program és szervezet lesz Újpesten, amelynek éppen március végén hozzuk nyilvánosságra a részleteit.

, , , , ,