Virth Balázs: Milák zseniális úszó, de nehéz ember

  •  
  •  
  •  

A közelmúltban a kaposvári Eötvös Loránd Műszaki Technikum és Kollégiumban vendégeskedett Virth Balázs úszóedző. Az UTE vezetőedzője, a kiváló szakember többek között az Európa- és világbajnok Kapás Boglárka, valamint az olimpiai bajnok Milák Kristóf szakmai munkájáért is felel.

Már a középiskolában is tudta, hogy mit akar, mi szeretne lenni. Úszóedző. Virth Balázs a korai éveiről, a kezdetekről is beszélt az interjúban.

– Akkor még az volt a szabály, hogy a szakedzőire jelentkezéshez kétéves középfokú edzői végzettség, valamint két esztendőnyi gyakorlat kell. Mivel levelezőre jártam, ezért fogalmazódott meg bennem, hogy mellette szerzek egy szakmát is, így kerültem a kaposvári élelmiszeripari technikum pék, cukrász szakára. Miután végeztem, Budapestre költöztem, hogy a legjobbaktól tanulhassak.

Virth Balázs – véletlenek sora után – a Központi Sportiskola, röviden KSI vízilabda-szakosztályához került, ahol társadalmi munkában dolgozott az előkészítő csoportban. Hogy pénzt is keressen, úszómesternek jelentkezett a Komjádi uszodába.

– Talán a sors akarta úgy, hogy ott véletlenül összefutottam a nagymester Széchy Tamással a lépcsőn. Talán megismert, mert megállított, s megkérdezte, mit keresek itt az uszodában. Ma már tudom, hogy Széchy pontosan tudta, miért is vagyok Budapesten, és én is tudom már, nem véletlenül állított meg. Ajánlatot tett, dolgozzak vele. Nem volt nehéz igent mondanom– emlékezett. – Volt egy csoport, melyet Széles Sándor – akivel később 17 évet húztam le együtt – vezetett, olyan nevekkel, mint Gyurta Dani, Verrasztó Dávid, Verrasztó Evelin. Széchy azt javasolta, itt kezdjem el edzői pályafutásomat. Így indultam el az úton 1999 októberében.

Virth Balázs

Ezután jöttek a Jövő SC-s évek, majd 2012-ben az UTE. Nagy feladatokból bőven kijutott a mesteredzőnek.

– Nem panaszkodhatok, inkább szerencsésnek érzem magam, de néha tényleg nem egyszerű az életem, hiszen nagy az eredménykényszer, Milák Kristófnál például nem lehet megmagyarázni a második helyet, nem mondhatom azt, hogy majd meglátjuk. Adott egy egyéniség, akivel úgy kell bánni, hogy az előírt munkát elvégezze, de az sem baj, ha közben jól érzi magát ebben a monoton sportágban.

Virth Balázs elmondta, többször el kell neki magyarázni Kristófnak, hogy egy szerencsés ember, akit hatalmas tehetséggel áldott meg a sors.

– Kristóf zseniális versenyző, de nehéz ember – fogalmazott. – Bevallom, tartottam a közös munkától, s a kollégák is féltettek tőle, mi vár majd rám, de nagyon működőképes a dolog. Abszolút kijövünk, érzem, mit akar és el tudom végeztetni vele azt a munkát, amiben hiszek. És ne felejtsük el Kapás Boglárkát sem, hiszen Bogi egy olyan versenyző, akivel csupa öröm a munka. Fantasztikus ember, minden akadályt legyőz, és tudom, még nagyon sok örömet fog szerezni nekünk az elkövetkezendőkben.

Gergely Gábor

, , , , , ,