•  
  •  
  •  

Óriási sikert aratott a magyar kultúra napja alkalmából megtartott komolyzenei koncert az újpesti Városházán. A díszteremre kiakaszthatták volna a „megtelt” táblát. A MÁV Szimfonikus Zenekar vonósai a két újpesti kötődésű művésznőt, Meláth Andreát és Geszthy Veronikát kísérték.

Az ünnepi koncerten részt vett Déri Tibor polgármester, valamint Bedő Kata és dr. Trippon Norbert alpolgármesterek. Az estélyt dr. Trippon Norbert nyitotta meg, majd a MÁV Szimfonikus Zenekar következett.

Fotó: Várai Mihály / Újpest Média

Ez a szimfonikus zenekar közel két évtizede rendszeres fellépő a városban: állandó közreműködője az újpesti hangversenyeknek, adventi ünnepségeknek és az Újpesti Városnapoknak. A hangversenyen két szólista is fellépett: Meláth Andrea, a Magyar Állami Operaház magánénekese, Újpest Díszpolgára, továbbá Geszthy Veronika, több rangos hazai énekverseny helyezettje, aki több évig primadonnája volt az Operettszínháznak.

Fotó: Várai Mihály / Újpest Média

A két művésznőt az újpesti gyökereik kötik össze: mindketten itt jártak általános iskolába, méghozzá a Bajza utcai és a Pécsi Sebestyén Általános Iskolába, majd az Erkel Gyula Újpesti Zenei Alapfokú Művészeti Iskola növendékei lettek. A hangversenyt a müncheni születésű Paul Marsovszky zenekarvezető dirigálta, aki hazánkban végezte tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen.

Fotó: Várai Mihály / Újpest Média

A hangversenyen az alábbi művek csendültek fel: Bartók Béla: „Román népi táncok” című műve, majd Kodály Zoltán két népdalfeldolgozása: „A csitári hegyek alatt”, Geszthy Veronika, és „Hej két tikom tavali”, Meláth Andrea előadásában. Ezt követően Weiner Leó „Divertimentója” hangzott el.

Fotó: Várai Mihály / Újpest Média

Kodály Zoltán: „Szegény vagyok, szegénynek születtem” című művét Meláth Andrea adta elő és Lehár Ferenc „Vilja” dalát Geszthy Veronika énekelte el. A MÁV Szimfonikus Zenekar Beliczay Gyula „Szerenád vonósokra” című zeneművének három tételét adta elő, majd a hangverseny Kodály Zoltán „Esti dalával” zárult, Geszthy Veronika és Meláth Andrea közreműködésével.

, , , , , , ,