Az illegális fakivágások szigorúbb büntetését javasolja a kormánynak az újpesti önkormányzat

  •  
  •  
  •  

Egy kormánynak benyújtandó környezetvédelmi törvényjavaslatról, illetve több orvosi körzet ellátási kötelezettségének változásáról is döntött az újpesti képviselő-testület a szeptember 30-ai ülésen.

Szigorúbb bírságot a környezetkárosítóknak!

Trippon Norbert (Fotó: Németh Péter)

A képviselő-testület arról is döntött, hogy törvénymódosítási javaslatot terjeszt a kormány elé, annak érdekében, hogy ezentúl a helyhatóságok szigorúbban léphessenek fel a szabálytalan fakivágások ellen.

Trippon Norbert gazdaságért, költségvetésért, városüzemeltetésért és projektmenedzsmentért felelős alpolgármester a következőkkel indokolta javaslatát:

„Úgy ítéljük meg, hogy a fás szárú növények jogellenes eltávolítása esetén kiszabható bírság mértéke már nem igazodik a valós viszonyokhoz. Különösen azért, mert a jogsértést követő első alkalommal tilos a maximális lehetséges bírságot kiszabni az elkövetőre.”

Az alpolgármester érzékletes példával élve kifejtette, hogy egy profitéhes és tőkeerős építési vállalkozó számára egyáltalán nem jelent visszatartó erőt egy elenyésző összegű közigazgatási bírság, ha a szabálytalan fakivágásokkal nagyobb üzleti előnyre tehet szert.

Ebben az esetben a károkozó a bírság megfizetésével válthatja ki azt az idő– és erőforrásigényes kötelezettségét, hogy az építési területen található fákról tételes felmérést készítsen, kérelmet nyújtson be az illetékes hatósághoz azok kivágása kapcsán és végigjárja az előírt hivatali utat, kockáztatva ezzel, hogy végül meg sem kapja az engedélyt a növények eltávolítására.

„Nyilvánvaló, hogy a kétmillió forintos bírságmaximum, illetve ennek a töredéke, amit az első jogsértés után ki lehet szabni, nem elégtelen”

– húzta alá Trippon Norbert, aki szerint ezért indokolt, hogy a törvényhozás is foglalkozzon ezzel a kérdéssel, és a jogszabályi környezet végre a valós viszonyokat tükrözze, ezzel is segítve a természeti értékek védelmét.

Változások az orvosi körzetek ellátásában

A testületi ülés szomorú aktualitása volt, hogy részben dr. Szekeres Edit Éva sajnálatos halála miatt, részben egyéb okokból több felnőtt- és gyermekháziorvosi körzet ellátásában is változtatásról kellett dönteni.

Kanász-Nagy Máté (Fotó: Németh Péter)

Így Kanász-Nagy Máté előterjesztései alapján az alábbi változásokat fogadták el az önkormányzati képviselők:

  • A 2. számú felnőttfogorvosi körzetet továbbra is a dr. Szekeres Éva és Társa Fogorvosi Bt. látja majd el; dr. Szekeres Edit Éva tartós helyettesítését dr. Bidjari Leila látja majd el.
  • A 19. számú felnőttháziorvosi körzet ellátási kötelezettségét a nyugállományba vonult dr. Hegedüs Márta Gizella helyett, 2022. január 1-jétől – a praxisjog sorsának rendezéséig – az Újpesti Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit Kft. veszi át.
  • A 9. számú házi gyermekorvosi körzet ellátását dr. Török Zsuzsanna helyett 2022. március 1-jétől – a praxisjog sorsának rendezéséig – az Újpesti Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit Kft. veszi át.
  • A 20. számú házi gyermekorvosi körzet ellátását a nyugdíjba vonuló dr. Urbán Magdolna Ida helyett 2022. április 1-jétől – a praxisjog sorsának rendezéséig – szintén az Újpesti Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit Kft. veszi át.
, , , , , , , , , , , ,