•  
  •  
  •  

Húsz újraélesztő készülék érkezett március 22-én Újpest önkormányzati fenntartású nevelési intézményei számára. A defibrillátorokat óvodákban helyezték el, a használatukat pedig 50 intézményi dolgozónak tanították meg. Az újraélesztő készülékek beszerzése csak az első lépés, hiszen a kerület legforgalmasabb intézményeiben és a közterület-felügyelők számára is biztosítani szeretnék az eszközök beszerzését, valamint azt, hogy biztonsággal használni is tudják.

A hordozható defibrillátorokhoz a 2023 elején meghirdetett Mentsünk együtt életet! Ismerd meg a defibrillátor-készüléket és merj cselekedni! elnevezésű pályázat keretében jutott Újpest, a Szent Ferenc Kórház és az Innomed Medical Zrt. céggel együttműködve. A városunkba érkezett életmentő készülékeket speciális tappancsokkal is ellátták, így gyermekéletek megmentésére is alkalmazhatók. Az önkormányzat azt tervezi, hogy további intézményeket is felszerel defibrillátorral, így reményeik szerint hamarosan minden olyan helyen lesz életmentő készülék, ahol sok ember megfordul. Ezen intézmények bejáratát tájékoztató táblákkal is ellátják, hogy mindenki tudjon az elérhető közelségben lévő segítségről.

Dr. Toldy-Sche­del Emil (Fotó: Várai Mihály / Újpest Média)

A Szent Ferenc Kórház főigazgatója, dr. Toldy-Schedel Emil elmondta, rendkívül fontosnak tartja, hogy az országban minél több ponton helyezzenek el bárki számára egyszerűen használható életmentő készülékeket.

„Ma Magyarországon nagyjából 25 percenként hal meg valaki hirtelen szívmegállásban, naponta 70 ember veszti életét emiatt, harminc százalékuk nyilvános helyen lesz rosszul. Ha mernénk cselekedni, és lenne a közelben defibrillátor, a többségük megmenthető lenne”

– jelentette ki a főigazgató, aki hozzátette,

“bár a kisgyermekek nem a legveszélyeztetettebb korcsoport, a gyermekhalálnál nincs felfoghatatlanabb.”

Fontos hangsúlyozni, bár az Újpestre kihelyezett defibrillátorok nevelési intézményekben találhatók, ám ezek a kis táskák könnyen leemelhetők a falról, és oda lehet velük rohanni, ahol szükség van rá, mert összeesett valaki.

Dr. Toldy-Sche­del Emil (Fotó: Várai Mihály / Újpest Média)

Dr. Toldy-Schedel Emil megerősítette, az egyik legnagyobb gond az, hogy nem merik használni a defibrillátort, ugyanakkor az újraélesztés során képtelenség bajt csinálni ezzel az eszközzel. Egyrészt, a táska felnyitását követően egy hang diktálja, hogy mikor mit kell tenni, a fedél felnyitását követően végig instruálja a segítséget nyújtót az újraélesztés során. Másrészt, a használat során rosszat tenni nem tudunk, a legnagyobb baj akkor következik be, ha nem segítünk! A kardiológus főorvos arra is emlékeztetett, hogy vezető halálokok Magyarországon a szív- és érrendszeri betegségek. Hazánkban az infarktuson átesett betegek esetében az egy éven belüli szív eredetű elhalálozás aránya 25 százalék. E halálozás az esetek legnagyobb részében megelőzhető lenne a helyszínen lévő, laikus által is használható defibrillátor segítségével.

Dr. Toldy-Sche­del Emil (Fotó: Várai Mihály / Újpest Média)

„Életbevágóan fontos ezért, hogy növekedjen a lakosság számára folyamatosan elérhető defibrillátorok száma.”

Újpest Önkormányzatának rövid távú tervei között szerepel, hogy a program keretein belül a fenntartásában lévő további intézményeket is felszerelje ezekkel az életmentő készülékekkel. Újabb defibrillátort kaphat például az SZTK gyermekfogászata, az UP Rendezvénytér, valamint az Újpesti Kulturális Központ.

, , , , , , , , , ,