•  
  •  
  •  

Újpest felemelő programsorozattal zárja az évet, így talán már egyre inkább a múlt homályába vész a 2020-as esztendő, amikor városunk polgárainak nem volt módja közösen ünnepelni. Adventi vásár, jégpálya, Mikulás és Ajándékgyár vár mindenkit a központban.

Fogjuk hát a családot, és merüljünk el együtt az ünnepi hangulatban, s ha tehetjük, gondoljunk azokra szűkösen élő családokra, ahol a kisgyerekek talán hiába várnák az ajándékokkal érkező Jézuskát. Tavaly sokuk ünnepét széppé tettük. Legyen így idén is!

Fotó: Várai Mihály / Újpest Média

Fellobbant a hanukai gyertya is

Vasárnap fellobbant az első láng a hanukai gyertyán. A zsidó fényünnep egy csodának állít emléket. A makkabeusok, miután legyőzték a görögöket, újra meg szerették volna gyújtani a szent gyertyát a jeruzsálemi templomban. Viszont csak egy napra elegendő olajuk volt, az új olaj előállítása viszont nyolc napba telt volna.

Fotó: Várai Mihály / Újpest Média

Ekkor történt, hogy az egy napra elegendő olaj kitartott nyolc napig. A zsidók erre emlékeznek, amikor hanuka idején nyolc napon át sorban gyújtják meg a gyertyákat. A harmadik gyertya lángra lobbantására Déri Tibor polgármester és Varju László parlamenti képviselő is ellátogatott. A zsidó hívek körében Szerdócz Ervin rabbi fogadta őket az újpesti zsinagógában.

Adjunk másnak is az ünnepből!

Ha elfáradtunk volna a korcsolyázásban, tehetünk némi sétát az ünnepi fények között. De messzire azért ne menjünk: a Károlyi-szobor előtt ugyanis megnyílt az adventi vásár, ahol számos szép portékát találhatunk az árusító bódékban. A karácsonyi csendélet, amelyet a sátorban állítottak fel, páratlanul szépre sikerült, s hűen tükrözi azt a melegséget, amelyet sokan várnak az ünneptől. Itt van Újpest adventi koszorúja is, amelyen az első gyertyát már meggyújtották.

Fotó: Várai Mihály / Újpest Média

S ha úgy döntenénk, hogy nemcsak a családnak, hanem ismeretleneknek is szeretnénk szebbé tenni a karácsonyát, akkor vigyünk egy adományt az Ajándékgyárba! Bedő Kata alpolgármester kezdeményezése nyomán tavaly jött létre a gyűjtőpont. Vihetünk bármit: könyvet, játékot, jó állapotú ruhát, kisbringát, szánkót. A dobozt, amelybe az ajándékokat tesszük, nem szükséges becsomagolni, azt az Ajándékgyár munkatársai megteszik helyettünk is. Célszerű azonban ráírni, hogy milyen korú és nemű gyermeknek szánjuk a csomagot. Így biztos, hogy a kedves figyelmesség a legmegfelelőbb kis címzetthez jut el.

Fotó: Várai Mihály / Újpest Média

A dobozokat nemcsak a Szent István téren lehet leadni, hanem a Szusza Ferenc Stadionnál, valamint az Állat- és Természetvédelmi Járőrszolgálatnál is.

Jajj, úgy élvezem én a jeget!

Szinte egy tűt sem lehetett a hétvégén leejteni a korcsolyapályán, kicsik és nagyok egyaránt nagy örömmel vették birtokba a jeget.

Szombaton délelőtt már érződött a boldog várakozás a Szent István téri jégpályán. Mindenki kezében szorongatta a szépen élezett korcsolyáit – na meg persze a maszkot és a védettségi igazolványt, mert a járványügyi helyzetre való tekintettel ezek is a belépés feltételei, jóllehet a maszkot levehetjük, ha jégre lépünk. Persze nemcsak a padoknál, hanem a jégen is figyelni kell egymásra, így a szabályzatban szerepel az is, hogy korizáskor kötelező kesztyűt viselni, hogy amennyire lehet, elkerülhessük a csúnya baleseteket.
A város közepén korcsolyázni igazi élmény, nem véletlenül népszerű; s természetesen ingyenes is.

Jön a Mikulás!

December 4-én igazi meglepetés is várja a gyerekeket Újpesten. A Mikulással délelőtt a piacon találkozhatnak, aztán a régi hagyományt felélesztve három órától együtt csúszkálhatnak vele a koripályán, este hat órakor pedig az UP Rendezvénytéren búcsúzhatnak el tőle. A Mikulás egyébként a néphagyomány szerint nemcsak Újpestet látogatja meg ilyenkor, hanem minden jó gyerek csizmájában ajándékot hagy. A kedves szokás eredete egészen a XIX. század végétől eredeztethető, amikor a gyerekek és a fiatalok a városokban és a falvakban is kedves játékokat adtak elő Szent Miklós püspök emlékére.

Fotó: Várai Mihály / Újpest Média

Egy néprajzi kutatás kettősséget is felfedezni vélt a mára inkább jóságosként ábrázolt télhozó apó szolgálatában: egyes magyarázatok szerint a germán főisten, Odin él tovább benne, aki jó alakjával jutalmaz, a rosszal viszont büntet – innen származhat az is, hogy a rossz gyerekek nem édességet, hanem ma is virgácsot kapnak.
Attól egész biztosan nem kell most tartani, hogy a korizó Mikulás szakmányban osztogatná a virgácsokat, így mindenképp érdemes kilátogatni hozzá a Szent István térre.

, , , , , , , , , , , ,