Megérkezett a XXI. század az újpesti szakrendelőbe

  •  
  •  
  •  

Bő másfél éves munka gyümölcse érett be azzal, hogy ismét megnyílhat az Újpesti Szakorvosi Rendelőintézet hetedik emelete és elindulhat a mozgásszervi rehabilitáció, a fizioterápia és a gyógytorna – fogalmazott az SZTK felújítási munkálatainak most lezárult szakasza kapcsán Kanász-Nagy Máté. Az Egészséges Budapest Program támogatásával megvalósult új környezetben induló szakrendeléseket május 2-án már igénybe is vehették a gyógyulni vágyó betegek.

Jövőbeli remények

A törvényhozásba készülő népjóléti alpolgármester a megnyitójában kiemelte:

„Az a célunk, hogy fejlesszük az újpesti szakrendelő szolgáltatásait, és bízunk benne, hogy az új, illetve a megújult szakirányú rendelések a IV. kerületben élők egészségét szolgálják majd.”

Kanász-Nagy Máté

Déri Tibor polgármester köszönetet mondott a projekt tervezőinek, megvalósítóinak, a fővárosnak és az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi), hozzátéve, hogy a javuló tendencia folyamatos, hiszen 2019-ben eszközfejlesztéssel kezdték a munkát, 2020-ban ez folytatódott a Nyár utcai Mentálhigiénés Gondozó felújításának előkészítésével. A jövőről szólva a következőket fejtette ki:

„A 2021-es év végi igénylésünk 473 millió forint értékű mozgásteret biztosíthat a további előrelépésekhez, bízunk benne, hogy ez is elnyeri a minisztérium támogatását, és az Egészséges Budapest Program keretében még többet tehetünk majd az itt élők egészségéért.”

Déri Tibor

Átlépve egy korszakhatárt

„Nagy lépés Újpest életében, hogy egy vadonatúj mozgásszervi centrum nyílhatott a szakrendelő hetedik emeletén”

– fogalmazott a projektmenedzsmentet koordináló Trippon Norbert gazdaságért, költségvetésért, városüzemeltetésért és projektmenedzsmentért felelős alpolgármester, aki kifejtette, hogy a mozgásszervi betegek mostantól sokkal komfortosabb és kulturáltabb körülmények között léphetnek a gyógyulás útjára.

Trippon Norbert

Hozzátette: az emelet egyik felében elektroterápia, másik felében gyógytorna működik majd, kisebb-nagyobb tornatermekben.

A szakemberek munkáját korszerű gépek segítik, akár elektro-, akár lézer-, akár mágnesterápiáról legyen szó. Az alpolgármester szerint Újpest közössége ezzel a fejlesztéssel egy újabb korszakhatárt lépett át.

XXI. századi körülmények

Trippon Norbert emlékeztetett, hogy korábban sor került az SZTK klimatizálására, számos eszközbeszerzés, illetve a kazán- és világításcsere is megvalósult, amelyek mind az intézmény hatékony, energiatudatos, kényelmes, XXI. századi működésével hivatottak elősegíteni a betegek gyógyulását és az egészségügyi dolgozók munkáját.

„A fejlődés itt nem áll meg: szinte azonnal indul a szakrendelő informatikai hálózatfejlesztése, illetve a Mentálhigiénés Gondozó felújításával, tehát a munka újabb, hasonlóan jelentős lépésekkel folytatódik”

– hangsúlyozta az alpolgármester.

Varju László

Varju László, Újpest országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy szerencsések azok a betegek, akik az új mozgásszervi centrumban kezdhetik meg a gyógyulásukat, mert olyan minőségű, színvonalas szolgáltatásban lehet részük, ami a mai viszonyok között keveseknek adatik meg.

Többletfunkciók

„Az eredeti tervek szerint itt egy egynapos sebészet működött volna, ám ennek kivitelezéséhez és fenntartásához is hiányoztak a kellő források”

– avatta be a jelenlévőket a szakrendelő ügyvezető igazgatója.

Ungár Klára

Ungár Klára ennek ellenére örömét fejezte ki a sikeres projekttel kapcsolatban, és ő is kifejtette, hogy a körülmények javítása nem zárult le ennyivel:

„Egy hét múlva kezdődnek a tüdőgyógyászat és a légzésrehabilitáció kibővítésével kapcsolatos munkálatok a harmadik és a negyedik emeleten, amivel kapcsolatban a hozzánk érkező betegek további türelmét kell kérjem. Ugyanakkor kiemelten fontos, hogy a mozgásszervi rehabilitáció mellett a légzésrehabilitáció is elindulhasson.”

Hozzátette, hogy a mozgásszervi centrum helyiségei kettős funkciót látnak majd el, hiszen a nemsokára beinduló kardiorehabilitációs foglalkozásoknak is helyet tudnak biztosítani bennük, hiszen ezekben az ahhoz szükséges szakszemélyzet is tud majd dolgozni.

Komoly szakmai siker

Pásztélyi Zsolt, a Medicina 2000 Magyar Járóbeteg Szakellátási Szövetség elnöke, az Emmi Egészséges Budapest Programmal foglalkozó szakértője elmondta, hogy a most lezárult felújítás a közép-magyarországi régió fejlesztését célzó törekvések egyik jelentős mérföldköve, amely az európai uniós támogatásokból kimaradó intézmények fejlesztését célozza.

Pásztélyi Zsolt

„A program célja a járóbeteg-ellátás általános körülményeinek a javítása és a költségek csökkentése, akár centralizáció, akár a működés újragondolása révén”

– fogalmazott Pásztélyi Zsolt, aki kiemelte, hogy az újpesti szakrendelő hetedik emeletének átadása komoly szakmai siker és építészeti előrelépés is egyben, amely az épület déli oldalán egy lamellás árnyékolást is magába foglal, ami tovább javítja az épület energetikai jellemzőit.

A projektnek hála a 687 négyzetméteres alapterületen az eddigi körülményekhez képest dupla akkora férőhelyen működhet a mozgásszervi rehabilitáció, megfelelő segédeszközökkel – fitneszlabdák, bordásfalak, nyújtó- és húzódzkodó alkalmatosságok –, külön férfi és női öltözőkkel, tágas, jó fényviszonyokkal rendelkező tornatermekkel, valamint többfunkciós orvosi terápiás berendezésekkel.

, , , , , , , , , , , , , ,