Nehéz időkben határozott döntések kellenek

  •  
  •  
  •  

A mostani és előttünk álló nehéz időszakban, a megnőtt energiaköltségek és az infláció miatt már nemcsak a megkezdett észszerű, az önkormányzati intézményeket érintő üzemeltetési takarékoskodási intézkedéseket folytatja tovább Újpest Önkormányzata, hanem a fejlesztések irányának és ütemezésének újragondolását is.

A megdöbbentően megnőtt költségek miatt az önkormányzat már korábban megkezdte a különböző fejlesztéseinek átvizsgálását ás áttekintését, hogy optimalizálja a költségeket, választ adva a városunkba is megérkezett energiaválságra.

Az egyik legfontosabb lépés egy nagyszabású, főleg óvodákat és bölcsődéket érintő energetikai, hőszigetelést és nyílászáró cseréket is magába foglaló program előkészítése, hogy ezáltal is lehetőség nyíljon megfogni a felmerülő költségeket. Továbbá folytatódik a világosítás-korszerűsítési projekt is, mellyel akár 40 százalékos megtakarítás érhető el az energiafelhasználásban. Mindezek mellett viszont szükség van átgondolni a különböző fejlesztéseket és beruházásokat. Mindenképpen lesznek megvalósuló projektek, de nem az idei, hanem a jövő évben. Ilyen lesz például a “Zöld Főtér” és a “Városkapu park”. Szintén csak a jövő évben indul el a nagyobb volumenű, közterületi sportpálya-rehabilitációs program is.

Futó projektek újragondolása és áttervezése

A nehéz időkben, nehéz döntéseknek kell megszületniük, hiszen Újpestet is elérte az energiaválság. Nemcsak fejlődni kell, hanem közben pénzügyileg stabilnak maradni, így mérlegelni szükséges. A futó projektek, beruházások, fejlesztések átvizsgálásánál és átszervezésénél ezért a racionalizálás a legfontosabb feladat. Ez történik például a Szilas Multisport Bázis kivitelezésének esetében is, melynél az a döntés született, hogy a mostani ütemben nem valósul meg a fogadóépület, viszont új edzőeszközökkel, külön közösségi sporttevékenységekre alkalmas területtel (pl.: jóga, karate… stb.), területrendezéssel egy nagy, nyílt szabadtéri edzőpálya jön létre az Aktív Parkkal és a már ma is szabadon hozzáférhető edzőeszközökkel együtt.

Fotó: Várai Mihály / Újpest Média

Ezen intézkedéssel megspórolásra kerül a fogadóépület ára mellett a tetemes, a számítások szerint akár évi 25 millió forintos üzemeltetési költség is (portaszolgálat, közüzemi díjak… stb.), mely akár 5 év alatt 125 millió forintba kerülne a város számára.
A felszabaduló forrásokat az önkormányzat inkább most létfontosságú munkákra csoportosítja át, például hőszigetel egy óvodát vagy bölcsődét. De ennek ellenére az újpestiek viszont mégis egy kulturált, modern kondiparkban tudnak edzeni, sportolni és kikapcsolódni.

A VEKOP kerékpáros pályázatnál is arra törekszik az önkormányzat, hogy az 500 millió forintos kertet ne haladják meg a költségek, így ne kelljen, vagy csak minimális önrészt kelljen biztosítani. Erről a Városüzemeltetési és Fejlesztési Bizottság döntött. Nem lesznek továbbá az idén nagy volumenű útépítési és útfelújítási munkák sem, és a járdaépítésre is kevesebb forrás jut, illetve szerényebb mértékben, kevesebb helyen lesz karácsonyi díszkivilágítás is.

De a fejlődés mégsem állt meg!

Ugyanakkor persze számos szépítő és építő beruházás már megvalósult 2022-ben. Ilyen például a Kordován tér és a Pácoló-Intarzia-köz felújítása, az országos hírnevet szerzett első Újpesti Levendulapark megépítése, az újabb közösségi tankert megnyitása, melyben negyven szerencsés újpesti kezdhette meg a városi kertészkedést. De idén újabb vadvirágos ágyás is létesült a Tél utcai osztósávban, és elkészült az Egészséges Budapest Program második ütemében az új mozgásterápiás centrum az SZTK hetedik emeletén.

, , , , , , , , , , , , , , , , , ,