•  
  •  
  •  

A nyárzáró Újpesti Városnapok és a Borvíkend után az ősz hátralévő felében sem fognak unatkozni a IV. kerület aktív kikapcsolódásra vágyó lakói. Sportból, zenéből, kultúrából és kézműves foglalkozásokból sem lesz hiány október végéig. Bedő Kata kultúráért, oktatásért, társadalmi kapcsolatokért és kommunikációért felelős alpolgármesterrel beszélgettünk arról, milyen közösségépítő és szórakoztató lehetőségeket kínál a következő másfél hónapban az önkormányzat az itt élők számára.

Hogyan indult az önkormányzat számára az idei őszi rendezvényszezon?

Mind az Újpesti Városnapok, mind a Borvíkend nagyon pozitív tapasztalatokkal zárult, mindkét rendezvényre sokan látogattak el – a városnapokon több mint 7000, a Borvíkenden közel 6000 karszalagot osztottunk ki –, a visszajelzések alapján pedig az újpestiek nagyon elégedettek voltak a programok minőségével. Főleg a színes és gazdag gyerekprogramoknak örültek a résztvevők, így a családi napok mindenkinek külön örömet okozott.

Milyen tapasztalatokkal szolgált a két rendezvény a jövőre nézve?

A Borvíkend esetében a legfontosabb tanulság, hogy a rendezvény már kinőtte a főteret, tehát a jövőben mindenképpen bővülnünk kell. A városnapok esetében azt szűrtük le, hogy nagyon előnyös, ha egy nagyobb fellépőt hívunk meg, így a jövőben is arra fogunk koncentrálni, hogy nem mindennapi élményt nyújtó, a hétköznapokban nehezebben elérhető együttesek repertoárjával kedveskedhessünk az itt élőknek.

Az ősz folyamán milyen programokkal várja még az önkormányzat az újpestieket?

Most hétvégén, szeptember 25-én tartjuk a 22 esztendős múltra visszatekintő Újpesti Futó- és Kerékpáros Fesztivált, amire már most rengeteg nevezés érkezett: hétfőig közel 4500 jelentkezőt regisztráltunk. Ez a szám a hét folyamán várhatóan még tovább növekszik majd, szombaton pedig a helyszíni nevezésekkel is kiegészül. A hagyományokhoz híven idén is négy számban indulhatnak a résztvevők: mini- és maxifutás, kerékpározás, illetve a kutyás futás. A versenyzők külön emblémázott pólót, illetve egy tombolaszelvényt is kapnak majd, amellyel értékes ajándékokat nyerhetnek.

Lesz olyan rendezvény, amit a 2020-as vírushelyzet miatt nem lehetett megtartani?

Igen, tavaly a koronavírus-járvány miatt sajnos nem tudtuk programmal is köszönteni a nyugdíjas újpestieket az idősek világnapja alkalmából. Erre idén szeptember 30-án, 17.30-kor lesz lehetőségünk a Szent István téren, ahol olyan jeles előadók produkcióival várjuk az időseket, mint Bangó Margit, Szőke Niki, Kökény Attila és Szabó Ádám. A koncertélményt egy harminctagú szimfonikus kamarazenekar és a Swing à la Django együttes fokozza majd. Ha esetleg rossz idő lenne – ami az előrejelzések szerint szerencsére nem valószínű –, akkor egy későbbi időpontban tartjuk meg a műsort.

Utána viszont megint a sportélet kapja a főszerepet.

Igen, október 2-án, az Őszi Sportparti keretében mozoghatják majd ki magukat azok, akik aktív kikapcsolódásra vágynak. A különböző ügyességi vetélkedők mellett kreatív kézműves foglalkoztatóval, izgalmas gyermekprogramokkal, kispályás labdarúgótornával és főzőversennyel is várjuk az újpestieket a Bánka Kristóf Sportközpont területén. Idén paprikáskrumplival próbálhatják majd meg lefőzni egymást, illetve meggyőzni a zsűrit a résztvevők.

A hónap további részében milyen önkormányzati szervezésű programokra készülhetünk még?

Október 23-án rendhagyó, nagyszabású megemlékezésre várjuk Újpest lakosságát a Szent István térre, ahol korhű ruházatot viselő hagyományőrzők adnak elő hadijátékot, valamint a ránk maradt történelmi relikviákkal elevenítjük fel az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeit. Külön izgalmas lesz, hogy egy korabeli tank is főszerepet kap majd.

Bedő Kata

Október 30-án pedig délelőtt kezdődik a Tökfaragó Fesztivál, amelynek keretében az önkormányzat ingyen bocsájtja a regisztrálók rendelkezésére a tököt a lámpáskészítéshez. Ennek pontos menetéről a későbbiekben adunk bővebb tájékoztatást. A rendezvényen lesz még bábelőadás, illetve azt szeretnénk, ha a gyerekek jelmezben érkeznének, hiszen számukra, a „csokit vagy csalunk” jegyében, lesz cukorka- és csokivadászat is.

Az aktuális vírushelyzet hogyan befolyásolhatja a programokat?

Természetesen az önkormányzat folyamatosan figyelemmel kíséri a járványhelyzet alakulását, és a rendezvények megtartása során mindig a hatályos előírásoknak és a törvényi szabályozásnak megfelelően járunk el.

, , , , , , , , , , ,