Szlezákék izgulnak az első csapatért

  •  
  •  
  •  

Ötvenöt éves, de már harmincöt éve újpestinek mondja magát a lilák egykori labdarúgócsapatának legmegbízhatóbb játékosa. Szlezák Zoltán, bár „gyüttmentnek” számít, ezt már senki sem veti a szemére, mi több, a város születésnapján Újpestért díjat vehetett át a városházán.

Avidéki kis rácból igazi pesti vagány lett, igaz csak a futballpályán. Az amúgy szerény, csendes Szlezák Zoli, ha pattogni kezdett a labda a pályán, szívét-lelkét adta ki a csapatért, a társaiért. Nem véletlenül mondják róla, hogy aki véletlenül nem szereti, az is csak dicséri Zolit.

– Romhányból indultam, Balassagyarmaton keresztül kerültem Újpestre, igaz egy napig a Salgótarján játékosa is voltam – emlékezik az Újpestért díjas futballista – de, mivel két csapathoz nem írhattam alá, és Romhány már leigazolt – lehajtott fejjel, a lakásom kulcsát is visszaadva távoztam Tarjánból. De, mivel semmi sem történik véletlenül, a következő idényben, 87-et írunk, próbajátékra jöhettem Újpestre.

Varga István volt az edző, mesélte Szlezák, aki egy megszeppent gyereket látott üldögélni az öltözőben. Miután tisztázták a dolgot, Pista bácsi ráparancsolt, néhány perc múlva legyen a pályán, hogy megnézhesse, mit tud a labdával.

– Remegő lábbal, de elszántan mentem a hátsó, kopott füvesre, azt gondoltam, mi történhet, legfeljebb a legközelebbi vonattal hazamegyek. Azóta, harmincöt éve itt vagyok.

Déri Tibor és Szlezák Zoltán

1988 tavaszán mutatkozott be az NB I-ben, Zalaegerszegen lett az első csapat játékosa. A találkozó minden percére emlékszik, egy-egy lett a vége. Az Újpest akkor bronzérmes lett a bajnokságban és Szlezákkal nyert még két aranyat, magyar kupát és szuperkupát egyaránt.

– A koronavírus-karantén alatt statisztikát készítettem, hány játékossal futballoztam együtt pályafutásom alatt – folytatta. – Száztizenvalahánynál abbahagytam a számolást, de azt tudom, hogy Véber Gyurival játszottam a legtöbbet egy csapatban. De, hajtottunk együtt Kovács Zolival, Jenei Sanyival, Fehér Csabival vagy éppen Sebők Vilivel is.

Szlezák Zoltán A-licences tréner, aki lassan már elválaszthatatlan párost alkot Véberrel a kispadon. Jelenleg az Újpest FC U19-es csapatát dirigálják és szurkolnak a „nagyoknak”.

– Izgulunk a csapatért, hiszen gondok vannak, ahogyan az első néhány forduló megmutatta. Nehéz lesz a folytatás, hiszen csak saját alapanyagból főzhet az edző, lezárult az átigazolás. Csak nehogy még nagyobb gondokkal szembesüljenek.

Gergely Gábor

, , , , , ,