Újpest képviselő-testülete: védjük meg az SZTK-t!

  •  
  •  
  •  

Újpest képviselő-testülete rendkívüli ülésen határozott róla március 20-án, hogy nem akarja átadni a kerület szakrendelőjét az államnak. Az SZTK „államosítása” ellen tovább tart az aláírásgyűjtési akciója a Demokratikus Koalíciónak. Varju László, Újpest DK-s országgyűlési képviselője pedig nyilvánosan tiltakozott az SZTK állami „rekvirálása” ellen.

A képviselő-testület megszavazta, továbbra is saját fenntartásban és kezelésben akarja tartani az Újpesti Szakorvosi Rendelőintézetet. Déri Tibor polgármester erről tájékoztatja az Országos Kórházi Főigazgatóságot. A kerület vezetése szerint az államosítási szándék szembe megy a kormány fővárossal kötött 2019-es megállapodásával, mely az önkormányzati tulajdonú szakrendelők fejlesztéséről szólt.

Az újpesti vezetők szerint egy központosított modell nem versenyezhet azzal a figyelemmel, amit egy önkormányzat a saját szakrendelőjének szán. Azt a határozati javaslatot, hogy Újpest saját fenntartásban és kezelésben kívánja tartani a szakrendelőt, aláírta Déri Tibor polgármester, Bedő Kata alpolgármester, dr. Trippon Norbert alpolgármester, Czigler László alpolgármester és Perneczky László alpolgármester.

Március 24-ig kell nyilatkozniuk az önkormányzatoknak arról, hogy átadják-e a szakrendelőiket az államnak, közben az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) már január óta gyűjti a 136 nem állami tulajdonban lévő járóbeteg-ellátó intézmény gazdálkodási és egyéb adatait.

DCIM100MEDIADJI_0053.JPG

„Nem lehet a fájdalom a cél”

– mondta Varju László országgyűlési képviselő, aki az SZTK előtt tartott sajtótájékoztatót március 21-én, s egyben arra buzdította a polgárokat, hogy írják alá a tiltakozó petíciót. A képviselő elmondta, az a véleménye, hogy a szakrendelők államosításával a kormány a magánrendelések felé akarja terelni a betegeket.

„Ezt támasztja alá az, hogy az eddig országosan átvett valamennyi SZTK-ban romlott a betegellátás színvonala.”

Varju László szerint az államosítással a kormány le akarja építeni a betegellátást, így az emberek inkább fizetnek, és elmennek a magánszektorba.

„Amely köztudottan már a NER-oligarchák kezében van.”

A képviselő szerint az államosítással komoly forráskivonást akar elérni a kormány az egészségügyben, amely az állandó szakemberhiány mellett nagyban megnehezíteni a magyar emberek egészséghez való jogát.

A képviselő hangsúlyozta, hogy Újpest Önkormányzata eddig is pluszforrásokat biztosított a szakrendelő modern, kulturált és gördülékeny működése érdekében.

Varju László

„Közel félmilliárd forintot biztosít Újpest a szakrendelő fenntartására és modernizációjára. Emeletről emeletre zajlanak a felújítások. Ha a fenntartás jogát elveszi az önkormányzattól az állam, akkor egyáltalán nem biztos, hogy biztosítja azokat a plusz forrásokat, amivel ma a szakrendelő működik.”

Varju László arról is tájékoztatott, hogy március 20-án az ellenzéki képviselők budapesti csoportja értekezletet tartott, hiszen Budapest több kerülete is érintett az „államosításban.”

„Az utolsó pillanatig tiltakozni fogunk a folyamat ellen. Országgyűlési határozati javaslatot nyújtunk be közösen a kormány terve ellen. Arra kérem továbbá a polgárokat, hogy csatlakozzanak a petícióhoz, és írják alá, hogy nem adjuk az SZTK-t.”

Egyértelmű állásfoglalás: Maradjon Újpesté az SZTK!

, , , , , , , ,