Újpest ragaszkodik a régi uszoda telkéhez

  •  
  •  
  •  

A IV. kerületi önkormányzat arra kéri a fővárost, hogy ne adja el az egykori újpesti uszoda területét. Emellett a kerületi oltástámogatás kiterjesztéséről, a költségvetés hatodik módosításáról, az Aschner Lipót-szobor felállításáról, az Újpest Plusz Megbecsülés programról, illetve arról is döntött október 28-ai ülésén a képviselő-testület, hogy utcát nevezzenek el Nagy Imréről.

Nem engednék a volt uszoda helyét

„Létezik egy korábbi képviselő-testületi határozat, amely rögzíti, hogy Újpest képviselő-testülete zöld funkciót szeretne a kérdéses területnek, amely az itt élők érdekét szolgálja”

– mondta az egykori újpesti uszoda telkével kapcsolatos határozati javaslatáról Trippon Norbert, gazdaságért, költségvetésért, városüzemeltetésért és projektmenedzsmentért felelős alpolgármester. Kifejtette, hogy a fővárosi tulajdonban lévő telket a budapesti önkormányzat a vírushelyzetet kísérő gazdasági válság miatt továbbra is értékesíteni szeretné, hiába jelezték korábban, hogy ettől a szándékuktól elállnának.

Trippon Norbert

Az alpolgármester fontosnak tartja, hogy olyan garanciákat szerezzenek a főváros vezetésétől a terület jövőjével kapcsolatban, amelyek az újpestiek érdekeit szolgálják, és lehetővé teszik az ő jóllétüket szolgáló parkosítás megvalósulását.

Trippon kiemelte, hogy az ügyet Újpest országgyűlési képviselője, Varju László is aktívan támogatja.

Varju László

Déri Tibor polgármester a javaslattal kapcsolatban hangsúlyozta, hogy mindenképp szeretnének gátat szabni a telek eladásának, és reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a területen a 2022-ben induló fővárosi közösségi költségvetés keretében alakíthatják majd ki az oda tervezett zöldterületet.

Kanász-Nagy Máté népjóléti alpolgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy a környék sűrűn épített panelházai között nagy szükség van az életminőséget javító zöldfelületek növelésére. Nagy István, az újpesti Fidesz frakcióvezetője szintén támogatta a kezdeményezést, hangsúlyozva, hogy a park megvalósulása azért is fontos lenne, mert a 3-as metró meghosszabbítása esetén ott létesítenék a vonal egyik gyalogos kijáratát.

Déri Tibor

A határozati javaslatba végül Szabó Balázs, a körzet önkormányzati képviselőjének javaslata is bekerült, miszerint az önkormányzat felszólítja a jelenlegi tulajdonos BFVK Zrt.-t, hogy tartsa rendben, illetve kulturáltan kerítse el a jelenleg elhanyagolt, kidőlt-bedőlt farostlemezekkel körbevett területet.

Több gyermek juthat rotavírus- és meningococcus-oltáshoz

A képviselők arról is döntöttek, hogy kiterjesszék a 2020 óta működő kerületi oltástámogatási rendszer kedvezményezettjeinek körét.

„Jelenleg a potenciális igénybe vevők száma 1053 fő lehet, ennyi 15 hónapos, vagy annál fiatalabb gyermek él jelenleg Újpesten. A mostani intézkedéssel a 24 hónapos vagy fiatalabb gyermekek – összesen 1666 fő – számára is elérhetővé válik az oltástámogatás, amivel a potenciális igénybe vevők száma 60 százalékkal nő”

– mondta el Kanász-Nagy Máté.

Kanász-Nagy Máté

Nagy István a döntés kapcsán kifogásolta, hogy más kerületekhez hasonlóan miért nem fix összeggel, illetve alanyi jogú hozzáféréssel támogatja a városvezetés a rotavírus és a meningococcus B típusú baktérium által okozott agyhártyagyulladás elleni oltáshoz való hozzájutást. Szerinte a szülők nem tudják két évre előre megelőlegezni az oltássorhoz szükséges, nagyjából 105 ezer forintos összeget.

A népjóléti alpolgármester válaszában felhívta a figyelmet arra, hogy az utófinanszírozási rendszer garantálja, hogy a szülők valóban beadassák a szükséges oltásokat a gyermekeiknek, a szociálisan rászorulók pedig továbbra is ingyen juthatnak hozzá a teljes oltássorhoz.

Nagy István

Folytatódik a rászorulókat segítő együttműködés

A képviselők arról is határoztak, hogy meghosszabbítják a Habitat for Humanityvel még 2015-ben kötött együttműködést.

Kanász-Nagy Máté ennek kapcsán méltatta az előző városvezetést, amiért elindították a közös munkát, amelynek keretében az önkormányzat és a karitatív szervezet közös erővel tudja javítani a rászoruló családok lakhatási körülményeit.

Szobrot kap Újpest jótevője és lesz Nagy Imréről elnevezett közterület

A testület Bedő Kata kultúráért, oktatásért, társadalmi kapcsolatokért és kommunikációért felelős alpolgármester javaslatát is elfogadta, miszerint az önkormányzat támogatja, hogy az Újpesti Városvédő Egyesület kezdeményezésére, születésének 150. évfordulója alkalmából köztéri szobrot állítsanak Aschner Lipótnak a róla elnevezett téren.

Ugyancsak támogatták a városatyák Trippon Norbert kezdeményezését, aminek értelmében az önkormányzat még november 4-e előtt közterületet fog elnevezni Káposztásmegyeren 1956 mártír miniszterelnökéről, Nagy Imréről.

A lehetőségekhez igazított számok

A költségvetés hatodik módosításával kapcsolatban Trippon Norbert elmondta, hogy bizonyos adónemek esetében kedvezőbb számok születtek, mint amire eredetileg számított a városvezetés.

Az alpolgármester hangsúlyozta, hogy az apró sikereknek örülni kell, de a város anyagi lehetőségeinek, a működtetés és a fejlesztések tervezésekor továbbra is az óvatosság jegyében kell eljárni, ezért indokolt az aktuális helyzethez igazítani a számokat.

A megbecsülés védelmében

„A nyugdíjasokat 5000 forintos utalvánnyal támogató Újpest Plusz Megbecsülés program jogi háttere komoly támadások és viták kereszttüzében állt az elmúlt időszakban”

– mutatott rá Trippon Norbert.

Trippon Norbert

Az alpolgármester szerint a programot ennek ellenére valamilyen formában mindenképp újra kell indítani, mert az önkormányzat vezetése elkötelezett az újpesti időseket és a helyi vállalkozásokat egyaránt támogató rendszer mellett.

Nagy István hozzászólásában támogatásáról biztosította az elképzelést, mindössze abbéli reményének adott hangot, hogy a városvezetés tanult a programot övező eddigi nehézségekből.

(Fotók: Németh Péter)

, , , , , , , , , , , , , , , ,