•  
  •  
  •  

Futótűzként terjedt el nyáron az interneten az a 20 perces filmecske, amelyben egy New York-i srác hatalmas lelkesedéssel mutatja be Újpest nevezetességeit és rejtett értékeit. Willie Gevertz egyetlen hónap alatt az Újpest FC hivatalos nagykövete lett, és ő végezhette el a kezdőrúgást a Szuszában Törőcsik 9-es mezében a Zsóry FC ellen.

Először 2016-ban érkezett Budapestre a tősgyökeres New York-i Willie, és rabul ejtette az, amit látott. Bár a hatnapos túrát követően akkor még visszatért a „Nagy Almába”, 2018-ban újra Budapestre érkezett. Mi, itt élő magyarok hajlamosak vagyunk tovasiklani legszűkebb pátriánk szépségein és nevezetességein, a fiatalembernek azonban leesett az álla. A 30 éves, politológus végzettségű fiatalember azonnal beleásta magát a magyar történelembe, elmélyült a magyar irodalomban, és egy életre megszerette Ady Endrét, Kosztolányi Dezsőt és Tinódi Lantos Sebestyént.

„Rajtuk keresztül értettem meg a magyar virtust és mentalitást.”

Willie Gevertz

De nemcsak a költőóriásokkal kötött örök kapcsolatot, hanem egy magyar lány, Alexandra is a szerelme lett. S bár eredetileg 3 hónapra érkezett Budapestre, némi közhellyel élve, Willie se tudott ellenállni a magyar nők szépségének, tehát maradt. A marketinges hölgy történetesen újpesti, úgyhogy Willie rengeteg időt töltött és tölt a IV. kerületben.

„Imádom Alexandrát és imádom a fővárost is. S mivel eljegyeztem a szerelmem, így Újpestet is eljegyeztem.”

S mivel Willie imád filmezni, adta magát, hogy egyre hosszabb és hosszabb filmeket készítsen Budapest valamennyi kerületéről, így Újpestről is szeretnivaló filmecskét mutatott be a YouTube-on júniusban. Azonban nemcsak az echte fővárosi látnivalókat ismerteti meg a külföldiekkel, hanem például Ady verset szaval, elmagyarázza az angol nézőknek, ki volt István király és a Hunyadiak, és felolvasta már Hunor és Magor legendáját is a YouTube-on.

„Nem volt a legkönnyebb beilleszkedni Magyarországon, de Alexa mindenben segített nekem. Mivel 4 éve tanulom a magyar nyelvet, át kellett lendülnöm a kezdeti nehézségeken. Ragaszkodom hozzá, hogy magyarul beszéljen velem a környezetem, és mostanra érzem, hogy minden nappal egyre könnyeb és könnyebb ez a nyelv.”

Willie Gevertz

Willie az Újpesti Naplónak elmondta, hogy semmiféle kulturális sokk nem érte Budapesten, de talán az volt a legszembetűnőbb, hogy New Yorkkal ellentétben itthon sokkal visszafogottabban öltözködnek az emberek.

„Újpest adja nekem a legtöbbet a fővárosban, itt él az új családom, hiszen a menyasszonyom szülei és nagymamája is idevaló. Ez a második hazám, én New York-i vagyok és újpesti. Imádom a Népszigetet, rengeteget járok az újpesti piacra, és mienk a leggyönyörűbb városháza a historizáló stílusával és míves kapuival. Rendkívül dinamikus és sokszínű kerületnek látom a negyediket, hiszen más a belvárosa, és megint más Káposztásmegyer. Sokat futok a Farkaserdőn, és az Aquaworldöt is nagyon szeretem.”

Willie nagyra tartja Újpest lokálpatriotizmusát is, hiszen politológusi hivatásánál is fogva értékeli a hely történelmét, helyzetét.

Willie Gevertz

„A nacionalizmust is lehet jól és rosszul csinálni. Úgy gondolom, az itteni egy jó nacionalizmus, nagyon tetszik, hogy itt mindenki lilát hord, és egy emberként imádják a csapatukat.”

Willie immár a lila focicsapat nagykövete. A felkérés meglepte, de tagadhatatlanul nagyon jólesett neki.

„Az UFC kommunikációs stábja keresett meg, javasolták, hogy én végezzem el a kezdőrúgást a Szuszában a július 30-i mérkőzésen”

– mesélte a fiatalember.

Viszont az ő ötlete volt, hogy adózzon a nemrég elhunyt legenda előtt, és Törőcsik mezében végezze el a kezdőrúgást a focirajongó amerikai.

„Egyrészt sokat tájékozódtam Törőcsikről, ő volt a magyar Maradona, rendkívüli hatást gyakorolt rám. Ráadásul a menyasszonyom dédapja együtt dolgozott az újpesti vasúton Törőcsik apjával, akivel nagyon jó barátok voltak.”

Willie Gevertz

Willie továbbra is kiapadhatatlan, ha kreativitásról van szó: amellett, hogy tanít, hamarosan új póló kollekcióval érkezik, klasszikus magyar hősökkel, például Lúdas Matyi arcképével díszítve.

, , , , , , , , ,