Varju: Újpest megadja a lehetőséget, hogy tegyünk a klímaváltozás ellen

  •  
  •  
  •  

Az újpesti önkormányzat megadja a lehetőséget arra, hogy mindenki a maga szintjén tehessen a környezetünk megóvásáért – többek között erről is beszélt mai sajtótájékoztatóján Varju László, aki támogatja a IV. kerületi városvezetés által megalkotott klímastratégiát.

Újpest országgyűlési képviselője felhívta a figyelmet arra, hogy a szeptember 20-án induló őszi parlamenti ciklus jogalkotási tervében egyetlen, klímaváltozással és annak szabályozásával kapcsolatos jogszabálytervezet sem szerepel.

Varju László ezért heti rendszerességgel számol majd be a parlamentben arról, hogy Újpesten milyen lépéseket tesz az önkormányzat annak érdekében, hogy csökkentse a klímaváltozás hatásait. Reméli, hogy a helyi tapasztalatok megosztásával a döntéshozókat országos szinten is sikerül inspirálnia.

Példaként említette az újpesti intézményeknél kihelyezett használt sütőolaj-gyűjtőket, amelyeket Trippon Norbert gazdaságért, költségvetésért, városüzemeltetésért és projektmenedzsmentért felelős alpolgármester társaságában szemlélt meg nemrég. Szerinte ez is tipikusan egy olyan dolog, ami lehetőséget biztosít arra, hogy magánemberként is óvhassuk a környezetünket és tehessünk a klímakatasztrófa ellen.

Egy fenntartható, zöld Újpestért

A fejlődés másik zálogaként szerinte végig kell venni az Újpest adottságaihoz igazodó, fenntartható településfejlesztés lehetőségeit.

Szükségesnek nevezte felmérni a lakossági igényeket azzal kapcsolatban, szeretnék-e a helyiek, hogy az önkormányzat az eddiginél is több biodiverz zöldfelületet alakítana ki, vagy a jelenlegi mellé több közösségi kertet is létrehozna?

Varju szerint fontos a panelházak felújításának lehetősége is, amelyhez azonban már nagyobb léptékű állami támogatásra és törvényi szabályozásra van szükség. Szerinte bővíteni és javítani kell a jobb energiahasznosításához szükséges feltételek sorát, amire programjában vállalást is tett.

Kiemelte: a kerület önkormányzata által elfogadott klímastratégia betartásával mindenkinek lehetősége nyílik arra, hogy a maga szintjén tegyen valamit a klímaváltozás különböző, negatív hatásai ellen.

, , , , , , ,