•  
  •  
  •  

Újpest a háború kitörésének első napján elkezdte megszervezni a menekültek befogadását és a segítségnyújtás egyéb módjait is. A város gyűjtést indított, valamint megszületett az a javaslat is, amely alapján egy felülről nyitott, 20 millió forintos segélyalap állhat rendelkezésre.

Február 24-én az orosz csapatok átfogó támadást indítottak a szuverén Ukrajna ellen. A Vlagyimir Putyin által a Nyugat irányába indított háború eddig már csaknem kétmillió embert üldözött el szülőföldjéről, akik közül százezres nagyságrendben érkeztek menekültek hazánkba is.

Azonnali segítség

Újpest vezetése rögtön felvette a kapcsolatot az Ukrán Nemzetiségi Önkormányzattal, ezen együttműködés révén Czigler László alpolgármester tucatnyi családot fogadott. A menekülőket a fővárosi koordináció keretében sikerült ideiglenesen elhelyezni. A kerület ezen felül felajánlotta a balatonszepezdi és a parádi önkormányzati üdülőt, amelyekben 18, illetve 12 fő átmeneti elszállásolása lehetséges. Ha szükség van rá, akkor a védelmi tervben szereplő tornatermeket is rendelkezésre tudja bocsátani a város.

Veszélyben a gyermekek is

Bedő Kata kultúráért, oktatásért és kommunikációért felelős alpolgármester elmondta: Az Ukrajnában maradt gyermekek helyzete napról napra drámaibb és veszélyesebb, ezért fontos a mielőbbi segítségnyújtás. Egyeztetéseket kezdtünk a Magyar Vöröskereszttel, az Ökumenikus Segélyszervezettel, az Unicef Magyarországgal és a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal is. Mindegyik szervezet részt vesz az ukrajnai háború miatti humanitárius válság kezelésében, a menekültek ellátásában.

Déri Tibor

Humanitárius Alap

A képviselő-testület lapzártánk utáni ülésén dönt a Trippon Norbert alpolgármester által előterjesztett Újpesti Humanitárius Alap rendelettervezetről.

“Eljött az ideje, hogy városunk, Újpest konkrét pénzügyi segítséget is nyújtson. Ezért volt kiemelkedően fontos számomra, hogy létrehozzuk a felülről nyitott 20 millió forintos pénzügyi alapot, illetve, hogy megnyissuk a segítő támogatás lehetőségét az újpesti emberek és vállalkozások számára is”

– mondta el Trippon Norbert alpolgármester.

Trippon Norbert

A képviselő-testület a költségvetés módosításával 20 millió forint induló forrást biztosít, az önkormányzat számlavezetője a Raiffeisen Bank pedig felajánlotta, hogy a humanitárius alapból kiutalt adományok költségmentesen juthassanak el a kiválasztott humanitárius szervezetekhez.

A rendelet kihirdetését és hatályát követően a képviselő-testület azonnal tud dönteni a pénzügyi adományokról. Aki támogatni szeretné az Újpesti Humanitárius Alapot, az a rendelet hatályba lépésétől a következő bankszámlára utalhatja a segítő támogatását:

Az újpesti városháza ukrán nemzeti színekbe öltözött

Március 5-én, szombaton a kerület vezetése csendes gyertyagyújtást hirdetett a háború áldozatainak emlékére és a békevágy kifejezéseként.

Az eseményen részt vett Déri Tibor polgármester, Bedő Kata, Czigler László, Kanász-Nagy Máté és Trippon Norbert alpolgármester, valamint Újpest-Angyalföld országgyűlési képviselője, Varju László is.

Megmozdult Újpest

A városvezetés három gyűjtőpontot jelölt ki (Megyeri Klub, Újpesti Piac, Városháza), ahol a helyi polgároktól várják a felajánlásokat.

Déri Tibor

A polgármester maga is bevásárolt a szükséges dolgokból, ezen kívül nagyon sok adomány érkezett a lakosságtól is. Déri Tibor és Bedő Kata alpolgármester a segélyszállítmányt Nyírbátorba vitte, ahol azt a helyi városháza szervezésében osztották szét a rászorulóknak.

, , , , , , , , , , , , , , , , ,