Zöld karakterű, emberi léptékű városfejlesztés

  •  
  •  
  •  

Az év vége közeledtével szokás számba venni az elért eredményeket. „Számtalan területen haladtunk előre a fejlesztéseinkkel, és már látszanak a 2022-es feladataink is.” – mondta el Trippon Norbert alpolgármester.

Megújuló parkok, játszóterek és intézményi udvarok

Idén átadásra került a felújított Béke tér Megyeren, a vadonatúj Sándor István park Káposztásmegyeren, de elkészült a József Attila utcai játszótér és park is Újpest-Városkapunál. A napokban a Kordován tér felújítása fejeződött be, ahol új játszótér, szabadtéri edzőpálya, rendezett parkolók és minőségi zöldfelületek is létrejöttek. Kezdődik továbbá az ún. Pácoló-Intarzia-köz felújítása, melynek befejeztével igazán különleges, mediterrán életérzést is magában hordozó tér valósul majd meg. Mindezek mellett számos óvoda udvara újult meg játszóeszközök, napvitorlák, gumiburkolatok telepítésével. Így például a Kertvárosi Óvoda, a Karinthy Óvoda vagy éppen a Pozsonyi Óvoda udvara is felújításra került az idén.

Díjnyertes zöld fejlesztések – kétezer újonnan ültetett fa

Az idén önkormányzatunk nyerte el a Virágos Magyarország pályázatán a Budapest Főváros díját.

„Ez nagy megtiszteltetés a számunkra, melyet többek között a Vadvirágos Újpest keretében ültetett ágyásokkal, az óvodai beltéri zöldfalak telepítésével, az első Közösségi Tankert létrehozásával az Izzó lakótelepen, vagy éppen a napelemes térvilágító lámpák telepítésével kapta meg az önkormányzat. Ez a díj, valamint az újpestiek támogatása is megmutatja, hogy egyre nagyobb igény van a zöld jellegű városfejlesztésre”

– teszi hozzá Trippon Norbert. Mindeközben bevezették a használt olajgyűjtést az önkormányzati intézményekben, és magaságyásokat telepítettek az újpesti óvodák és bölcsődék udvaraiban is. Nem beszélve a több mint kétezer facsemetéről, melyet az önkormányzat 2019 ősze óta ültetett el városszerte.

Trippon Norbert

Bérlakásépítés, intézményi felújítások, egészségügyi fejlesztések

Lassan elkészül az önkormányzati bérlakásház a Károlyi István utcában, 29 vadonatúj lakással, 2022 márciusáig pedig befejeződik az uniós program keretében vállalt 39 bérlakás felújítása is. 2020-ban sor került az SZTK klimatizálására, az idén lecserélték az intézmény kazánjait, és a teljes világítását korszerűsítették LED-es fénycsövekkel. Tavasszal pedig az SZTK hetedik és harmadik emeletén új mozgásterápiás centrumot illetve kezelőhelyiségeket adhat át az önkormányzat az újpestieknek. Számos intézményben valósultak meg kisebb-nagyobb felújítási munkák, de befejeződött a Nyár utcai óvoda átfogó belső és külső fejlesztése is.

Már látszanak a 2022-es fejlesztések is

„Terveink szerint jövőre kerül sor a Szent István téren park és zöldfelület kialakítására a mostani építési terület helyén, de az uniós pályázat keretében sor kerül az Újpest-Városkapunál egy egyhektáros park kialakítására is. Befejeződik a Szilas Multisport Bázis kialakítása fogadóépületekkel, szabadtéri edzőeszközökkel, de lesznek intézményi és kerékpáros fejlesztések is. Folytatni kívánjuk sikeres zöld programjainkat is”

– mondta el Trippon Norbert alpolgármester.

A különféle, örvendetes béremelések, az energiaárak közismert emelkedése és az általános drágulás az önkormányzatokat is nagyban érinti. Ezeknek a kiadásoknak még nem látszik a fedezete, de remélik, hogy mégis folytatódik jövőre Újpest fejlődése és zöldítése is.

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,