•  
  •  
  •  

Az elmúlt hetekben egyre több sajtóhír látott napvilágot azzal az egészségügy átalakítását célzó kormányzati tervvel kapcsolatban, amely nemcsak az orvosválasztás szabadságát szüntetné meg, illetve a szakdolgozók bérét emelné, de az önkormányzati tulajdonban lévő szakrendelőket is államosítaná. A már idén nyáron kiszivárgott elképzelések eredményeként a IV. kerület fennhatósága alól is kikerülhet az Újpesti Szakorvosi Rendelőintézet, amelynek a modernizálására és energiatakarékossá tételére a mindenkori önkormányzat ciklusokon átívelően rengeteg pénzt áldozott.

Baljós előjelek

A lépéssel kapcsolatban legutóbb Varju László, Újpest országgyűlési képviselője kongatta meg a vészharangot, amikor július 6-án tartott sajtótájékoztatóján felhívta a figyelmet a következőkre:

az Újpesti Szakorvosi Rendelőintézetre az önkormányzat összességében eddig több milliárd forintot költött, ennek hála az intézmény emeletről emeletre, folyamatosan újul meg, illetve sikerrel tudja finanszírozni a működését.

A tervezet céljáról a Demokratikus Koalíció politikusa úgy fogalmazott, hogy a kormányzati szándék az lehet, hogy az állami fennhatóság alá került szakrendelők személyzetének elvezénylésével próbálják csökkenteni a kórházakban tomboló szakemberhiányt.

Varju: Veszélyben az újpesti SZTK

A képviselő utalt arra is, hogy a koronavírus-járvány idején is látszottak ilyen központosító állami törekvések. 2020 augusztusában pont Újpest akkori népjóléti alpolgármestere, jelenleg országgyűlési képviselő Kanász-Nagy Máté hívta fel a figyelmet arra, hogy a Boston Consulting stratégiai tanácsadó cég “irányított kérdésekkel” dolgozó felmérésben kérte ki az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók véleményét arról, hogy “mennyire szeretnének központosítást, szeretnék-e, hogy az állam legyen a fenntartó”, és erősödjön-e az emberi erőforrások miniszterének szerepe.

A politikus akkor arra is rávilágított, hogy:

“Az újpesti szakrendelőre éves szinten több mint 300 millió forintot költ az önkormányzat, sok fejlesztést és pályázatot csatornáztunk az intézménybe. Ilyen volt a klimatizáció, a folyamatos eszközbeszerzések, új orvosok ide csábítása, a plusz szolgáltatások megteremtése az egészségügyi személyzet bérfejlesztése, jutalma és cafetériája. (…) Félő, hogy az újpesti szakrendelőre is ez várna, ha a kormányzati központosítási szándék megvalósulna, és nemcsak a fejlesztések kerülnének veszélybe, de a már meglévő ellátások színvonala is romlana.”

Kicsavarnák a szakrendelőket az önkormányzatok kezéből?

Mint emlékezetes, a járvány ideje alatt konkrét lépés is történt a szakrendelők központi irányítás alá vonására, amikor egy 2021 márciusában kiadott kormányrendelet az egészségügyi veszélyhelyzet idejére a területileg illetékes kórházak alá rendelte az intézményeket. Déri Tibor polgármester akkor így kommentálta a lépést:

“Semmilyen egyeztetés nem volt az önkormányzatokkal (…). (…) Maga a rendelet egyébként nem lenne ördögtől való gondolat egy ilyen veszélyhelyzetben, de az már baj, hogy ez egybecseng a múlt nyáron felröppent, a járóbeteg-szakellátás centralizálásáról szóló hírekkel. Nagyon remélem, hogy a most bevezetett rendelet nem azt a célt szolgálja, hogy most próbálják ezt ki.”

Elillanó előrelépések?

Hogy jobban érezzük a kormányzati tervek súlyát, érdemes visszapillantani az elmúlt évek fejlesztéseinek sorozatára, amelyek az SZTK-ban mentek végbe, és amelyek kivétel nélkül az ellátásra szoruló betegek, illetve az intézmény dolgozóinak kényelmét, XXI. századi munkakörülményeit, valamint a működés hatékonyságát és energiatakarékosságát, környezettudatosságát szolgálták.

2020 februárjában komoly, a működést és a rendelést érintő fejlesztések történtek az SZTK-ban: 350 millió forintnyi állami póttámogatásból csökkentették a várólistákat, rendezték a szakdolgozók bérét, szoftvercsere révén lehetőséget biztosítottak a digitális időpontfoglalásra és új eszközöket szereztek be az intézmény számára:

2020 májusában fejeződött be a szakrendelő klimatizálása. A projektbe még Wintermantel Zsolt polgármestersége idején vágott bele az akkori városvezetés, az Egészséges Budapest Program első ütemének keretében. A beruházás összköltsége 278 740 209 forint volt, amelyből 205 millió állami támogatás, 73 millió forint pedig kerületi önrész volt. (Ebben az ütemben valósult meg az épület komforthűtése is, azzal, hogy megépült a déli oldal árnyékolása.)

A következő fejlesztés keretében bruttó 34 millió forintos önkormányzati forrásból cserélték le új, korszerű berendezésekre a szakrendelő elavult, az üzembiztonságot már veszélyeztető kazánjait, 2021 szeptemberében.

Trippon Norbert gazdaságért, költségvetésért, városüzemeltetésért és projektmenedzsmentért felelős alpolgármester az átadáskor úgy nyilatkozott:

“A beruházás közel 30 millió forintból valósult meg, és hosszú ideig biztos működést jelent az SZTK számára a fűtési időszakokban. Érdemes tudnunk továbbá azt is, hogy ezek az új kazánok a korábbiaknál nagyságrendileg 15 százalékkal olcsóbban működnek, így belátható időn belül behozzák az árukat.”

2021 októberére, szintén önkormányzati forrásból korszerűsítették az épület világítását. Ennek költsége bruttó 9 454 375 forint volt.

A beruházás során LED-es fénycsövekre cserélték a szakrendelő elavult, rossz hatékonyságú izzóit. Az új fényforrások sokkal több fényt biztosítanak, az égők nem tartalmaznak gázokat és higanyt, és sokkal hosszabb élettartammal bírnak, mint a hagyományos izzók. Továbbá anyagi megtakarítás is elérhető a működésükkel.

„A LED-es világítással az SZTK becsült éves nettó 9,9 millió forintos áramköltségét éves szinten több mint 2 millió forinttal tudjuk csökkenteni. Ha ehhez hozzávesszük a szeptember elején megvalósult kazáncsere által éves szinten vett másfél millió forintos megtakarítást, úgy elmondhatjuk, hogy csak ezen két beruházással éves szinten hozzávetőlegesen 3,5 millió forintot spórolunk”

– mondta el az átadáskor Trippon Norbert alpolgármester.

Újabb megspórolt milliók az Újpesti Szakrendelőben

A leglátványosabb fejlesztés, a szakrendelő hetedik emeletének felújításával kialakított mozgásszervi centrum átadására idén májusban került sor. Az Egészséges Budapest Program második ütemének keretében tető alá hozott projekt összesen bruttó 477 733 100 forintba került, amelyből 429 593 903 forint állami támogatás, míg 48 139 197 forint önkormányzati önerő volt.

Megérkezett a XXI. század az újpesti szakrendelőbe

2022 júniusára fejeződött be egy, az Egészséges Budapest Program első ütemében, még 2019-ben indult fejlesztés: a tüdőgyógyászat megújulása és kibővítése.

Megújult az újpesti tüdőgyógyászat

A legfrissebb korszerűsítési munkálatok szeptember 28-ára fejeződtek be: a korszerűsítés során az eddigi elavult informatikai hálózatot újították meg, hogy ki tudja szolgálni az egészségügyi szolgáltatás bővülésével kapcsolatos igényeket.

Trippon Norbert

Ennek érdekében a legmodernebb csomóponti aktív eszközöket építették be: a rendszer új központi switchet és végponti switcheket kapott, 600 végpontot bontottak el és építettek ki, valamint nagyjából 26 ezer méter kábelt építettek be. Az új hálózat előnye, hogy a későbbiekben könnyebben továbbfejleszthető lesz.

Ez a beruházás az Egészséges Budapest Program harmadik ütemének keretében valósult meg, bruttó 61 705 383 forint állami támogatásból.

, , , , , , , , , , , ,