Újpesti tulajdonba venné az egykori uszoda telkét az önkormányzat

  •  
  •  
  •  

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Fővárosi Közgyűlés január 26-ai ülésén elfogadta Déri Tibor polgármester és Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes közös javaslatát, miszerint az egykori újpesti uszoda telke a jelenlegi tulajdonos Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.-től a Fővárosi Önkormányzat tulajdonába kerüljön. A IV. kerületi képviselő-testület január 27-ei ülésén felmerült, hogy az ingatlannak mégiscsak Újpest lenne a legjobb gazdája. A testület emellett az Újpest FC címerügyével kapcsolatban is állásfoglalást tett.

Mindenki parkot szeretne, kérdés, mikorra?

“Ez nem tisztán egy gazdasági helyzet, hanem alapvetően egy politikai kérdés”

– fogalmazott az uszodai telek kapcsán Nagy István, a Fidesz IV. kerületi frakcióvezetője, aki komoly aggodalmainak adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a terület fővárosi tulajdonba kerül. Felhívta a figyelmet arra, hogy korábban, amint a terület jogi és műszaki helyzete rendeződött, a jelenlegi tulajdonos cég azonnal áruba bocsátotta az ingatlant. A kormánypárti frakció garanciát szeretett volna kérni a Fővárosi Önkormányzattól arra, hogy ez ne történhessen meg a jövőben, illetve határozati javaslatukkal azt szerették volna elérni, hogy a főváros ingyen ruházza át a területet a IV. kerületi önkormányzatra.

Nagy István

“Semmi kivetnivalót nem látok abban, hogy a telek Újpest Önkormányzatának tulajdonába kerüljön”

– hangsúlyozta az ülésen Déri Tibor. A polgármester ugyanakkor hangsúlyozta, hogy amennyiben elfogadják Nagy István határozati javaslatát, akkor 3-4 évig biztosan marad a beépítetlen telek jelenlegi állapota, mert a kérés teljesítéséhez fővárosi és helyi szabályzatokat kellene módosítani, ami hosszadalmas jogi-közigazgatási procedúra.

Hozzátette: ha viszont a főváros marad a terület tulajdonosa, akkor 2022 tavaszától ezt a területen tervezett zöldberuházást is besorolhatják a top finanszírozású európai uniós projektek körébe. A polgármester arra is felhívta a figyelmet, hogy az ingyenes átadásnak jogi akadálya is van, mert úgynevezett kivett beépítetlen terület besorolású ingatlan a hatályos szabályozás szerint ilyen módon nem cserélhet gazdát.

Déri Tibor

A véleménykülönbséget végül egy kompromisszummal sikerült feloldani. Nagy István eredeti határozati javaslatát egy olyan beadvánnyal módosították, amelynek alapján az újpesti képviselő-testület

  • támogatja és együttműködéséről biztosítja a Fővárosi Önkormányzatot a volt uszodai telekre tervezett zöldfejlesztés mielőbbi megvalósításában;
  • felkési a fővárost, hogy vizsgálja felül az ingatlanövezeti előírások rendezésének szükségességét (tehát, hogy kell-e módosítani a budapesti Településszerkezeti Tervet és a Fővárosi Rendezési Szabályzatot);
  • felülvizsgálja a helyi kerületi építési szabályzatot, hogy a kérdéses terület kapcsán is megfelelően elláthassa az önkormányzati törvényben szabályozott, a közutak, közterek és parkok kezelésére, fejlesztésére és üzemeltetésére vonatkozó közfeladatát;
  • kezdeményezi a Fővárosi Önkormányzatnál, hogy az ingatlan jogi és tulajdoni helyzetének rendezése után, a terület ingyen kerülhessen az újpesti önkormányzat tulajdonába.

Déri Tibor a módosítással kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a IV. kerület csak parkként tudja majd ingyenesen megkapni a területet a fővárostól, minden más eshetőség fizetési kötelezettséggel jár. A képviselő-testület egyhangúlag elfogadta az előterjesztést.

Egységes kiállás a történelmi címer mellett

A testület egyhangúlag fogadta el Szabó Balázs önkormányzati képviselő előterjesztését is, amelynek értelmében a városatyák üdvözlik a Kúria január 26-ai döntését, amellyel az UTE és az Újpest FC között 2017 óta húzódó címervita végére került pont.

A bírósági ítélet kimondja, hogy az UTE-nak joga van a történelmi címer használatához, így a klubnak vissza kell térnie a rajongók által közkedvelt embléma használatához.

A képviselők egyetértettek abban, hogy a kérdés “közérdeklődésre számot tartó helyi közügy”, azért az önkormányzat felszólítja az Újpest FC-t, hogy már a hétvégén induló bajnokságra állítsa vissza az eredeti címert.

Szabó Balázs külön kiemelte:

azért is fontos ez a szimbolikus lépés, mert szerinte vannak jelei, hogy a klub vezetősége időhúzásra játszik, illetve “el akarja kenni” az egyébként semmiféle jogi szankciót nem tartalmazó ítélet végrehajtását.

Trippon Norbert gazdaságért, költségvetésért, városüzemeltetésért és projektmenedzsmentért felelős alpolgármester a szavazás előtt kiemelte, hogy a testület helyesen tette, hogy eddig kimaradt a jogvitából, viszont most, hogy egyértelművé vált a helyzet, kényszerítő erő nélkül is meg kell tenniük ezt a jelképes kiállást.

“Nem egyszerűen egy címerről mondunk véleményt, hanem arról, hogy a bírósági ítéleteket végre kell hajtani”

– fogalmazott az alpolgármester.

Trippon Norbert

Halad az íjászközpont ügye

A képviselők a Magyar Íjász Szövetség (MÍSZ) által a kerületbe tervezett íjászközponttal kapcsolatos csereszerződés megkötését is jóváhagyták.

Ennek értelmében a MÍSZ Homoktövis utcai ingatlanjára vonatkozó tulajdonjogát elcseréli az önkormányzattal a Külső Szilágyi út mellett található új helyszín tulajdonjogára.

Mivel a két ingatlanhányad azonos értékű, így nincs szükség semmiféle tranzakcióra, az önkormányzatnak egy forintjába sem kerül a megállapodás. A szerződésben külön pontban szerepel, hogy az az íjászközpont megvalósulását szolgálja, illetve a beruházás megkezdéséhez szükséges hozzájárulást a szerződés megkötésével egyidejűleg adja majd meg az önkormányzat.

Jó kezekben

A képviselők többek között az Egészséges Budapest Program harmadik ütemének előkészítő munkálatairól is döntöttek.

Ennek értelmében a projektmenedzsmenti feladatokat és a számítástechnikai hálózatépítés műszaki előkészítő feladatait az Újpesti Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit Kft. látja majd el.

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,