Biztonsággal kezdeni az új évet

  •  
  •  
  •  

Érdekesnek és egyben hasznosnak bizonyult a Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete újpesti szervezetének klubdélutánja január 4-én.

Az újév első klubdélutánjának témája a közelgő farsang volt, azonban előtte egy rövid, informatív és a tagokat láthatóan érdeklő beszámolót hallgathattak végig. Galler Brigitta r. főtörzszászlós néhány gyakori bűncselekménytípusra hívta fel a figyelmet és adott néhány hatékony védekezési tippet.

Szerencsére olyan is akadt, aki jó érzékkel hárította el a csalókat, akik egyszer az egyébként három- és ötéves unokáira, máskor pedig pénzintézetre hivatkoztak. Az „unokázás” nevet viselő csalásforma ugyanis arról szól, hogy este tíz után, jellemzően már éjszaka vezetékes telefont tárcsázva telefonálnak csalók arra hivatkozva, hogy a hozzátartozót baleset érte vagy balesetet okozott, és gyors pénzbeli segítségre van szüksége. Sőt, újonnan van, hogy rendőrnek adják ki magukat a csalók, és arra is hivatkoznak, hogy egyenesen rabkórházba kerül a károkozó rokon, amiből természetesen egyik információ sem igaz.

A hívás megszakításán és a valódi rokon felhívásán túl érdemes tudni, hogy ezek a csalók telefonkönyvből dolgoznak és/vagy közvélemény-kutatásnak álcázott tevékenységgel gyűjtenek adatokat valami forgalmas helyszínen vagy intézmény előtt. Pénzt semmi esetre sem szabad idegennek átadni.

Újonnan az is gyakori, hogy bank vagy a Szerencsejáték Zrt. nevében is telefonálnak, azonban legyen gyanús (túl azon, ha valaki nem játszott szerencsejátékot), hogy pénznyeremény esetén sehova nem kell pénzt feltölteni, főleg nem mobiltelefonszámra!

Nem tűnt el teljesen az sem, hogy valaki közműszolgáltatónak vagy rendőrnek adja ki magát. Előbbit a szolgáltató felhívásával lehet legkönnyebben ellenőrizni, utóbbit pedig az igazolvány elkérésével, látássérültek esetén a rajta szereplő adatok felolvastatásával is. Legyen gyanús, ha valaki nem akarja igazolni magát, vagy csak gyorsan felvillantja az igazolványt! A valódi rendőr minden esetben megvárja az azonosítást és természetesen igazolja magát, és közli látogatása célját. Akiben bármi kétség merül fel bármilyen hívatlan látogatót illetően, bátran hívja a 112-es segélyhívót!

A tanácsok után Hladony Sándor önkormányzati képviselő hívta fel a figyelmet a Nemzeti Együttműködési Alap pályázati lehetőségeire, amelyek a klub működésére, valamint akár határon túliakkal való kapcsolatépítésre is fordíthatók.

Kép és szöveg: MOA