Egészségesebb étrend a menzán

  •  
  •  
  •  

Az idei tanévtől nem csak az ebéd, hanem a tízóraik és az uzsonnák összetétele is megváltozik az iskolákban és az óvodákban. Egészségesebbek lesznek az ételek.

Az új étrenddel magasabb minőségűek lesznek az alapanyagok, ezzel emelkedik a nyersanyagnorma. Az arra rászorulók – az önkormányzat támogatásának is köszönhetően – térítésmentesen étkezhetnek.

Dr. Molnár Szabolcs alpolgármester kérdésünkre elmondta: Újpesten már az új rendelet hatálybalépése előtt egészségesebb lett a menzai ebéd, most viszont a tízórai és az uzsonna összetétele is megváltozik. A cukros tea például kikerül a kínálatból, helyette tejet és tejterméket kell biztosítani, a fehér kenyér helyett csak teljes kiőrlésű pékárut kaphatnak majd a gyerekek, és naponta kötelező nyáron és télen is nyers gyümölcsöt és zöldséget biztosítani számukra. Az étrend átalakítása, az összetevők drágulása miatt, árváltozást is magával hoz. Dr. Molnár Szabolcs leszögezte: az önkormányzat továbbra is szerepet vállal abban, hogy a bölcsődékben, óvodákban az arra rászorulók térítésmentesen étkezhessenek. A jogszabályok előnyös változásának eredményeképpen az óvodások és bölcsődések mintegy 90%-a térítésmentesen jut a napi háromszori étkezéshez, és az alpolgármester reméli, hogy az iskolában is egyre többen veszik igénybe az egészséges étkezést.


Kik kapnak kedvezményt?
A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult gyermekeken kívül a három vagy több gyermeket nevelő családoknak, valamint a tartósan beteg, illetve fogyatékos gyermekek szüleinek sem kell fizetniük a bölcsődei és óvodai étkeztetésért. Ingyenessé válik a gyermekétkeztetés, az egy- és kétgyermekes családok számára is, ha a családban az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a minimálbér nettó összegének 130 százalékát, azaz a 89.408 Ft-ot, amelyről a szülőknek kell nyilatkozniuk az intézményeknél.

Mikortól érvényes és mit takar az új menzarendelet?
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma tavaly kelt rendeletében szabályozta a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokat. A rendelet többszöri halasztást követően 2015. január 3-tól lépett hatályba, de nyolc hónap türelmi időt engedélyezett. Újpesten viszont már az előző tanévben is az új, egészségesebb összetételű ebédre lehetett előfizetni. A rendelet a fehér liszt mellett drasztikusan visszaszorította a cukor és a só használatát. Az előírás szerint a közétkeztetésben felszolgált étkeknek fedezniük kell az előírt napi energiaszükséglet csaknem kétharmadát, ebédnél többféle hússal, illetve hallal kell színesíteni a kínálatot, a pékáruk pedig csak teljes kiőrlésűek lehetnek.

Étkezés korszerűbb körülmények között
Újpesten nem csupán a menzakoszt lett egészségesebb, a beszállító Menzaminta Kft. az iskolai tálalók három éven belüli felújítását is vállalta. Az önkormányzat az étkezőket tette rendbe, volt, ahol még tavaly az ebédlőt is bővítették.

Egyre népszerűbb „Menü Plusz”
A menü és a menü plusz étlapja a teljes háromszori étkezés vonatkozásában eltér – tudtuk meg az ételt beszállító Menzaminta Kft.-től. Mindkét étlap esetében a rendeletnek megfelelő étkezést biztosítják, azonban a „Menü Plusz” esetében a magasabb nyersanyagnormának köszönhetően több húst, több friss zöldséget, friss gyümölcsöt, összességében tartalmasabb, kiadósabb ételeket kapnak a gyerekek. Az előző tanévhez képest növekedett a menü pluszra előfizetők száma Újpesten: minden harmadik szülő a nagyobb nyersanyagnormájú étrendre fizet elő.

MOA