Kitüntetett „újpestiek”

  •  
  •  
  •  

Március 14-én, nemzeti ünnepünk alkalmából, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, a köztársasági elnök megbízásából adta át a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje, a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje, valamint a Magyar Arany, Ezüst és Bronz Érdemkereszt állami kitüntetéseket. Március 15-én, az 1848-1849-es Forradalom és Szabadságharc kezdetének, a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napja alkalmából, a Parlament Kupolatermében adták át Magyarország legrangosabb, tudományos és kulturális kitüntetéseit. Az ünnep tiszteletére kitüntetettek között újpestiek és olyanok is akadnak, akiknek élete – családjának és munkájának köszönhetően – összefonódott a várossal.

 Az idei évben a Magyar Érdemrend középkeresztjével kitüntetettek között volt Dunai Antal az Újpesti Dózsa örökös bajnoka, olimpiai bajnok, szakedző, Széles Sándor, úszó szakedző, az UTE olimpiai- és világbajnokának, Gyurta Dánielnek a mestere.

A Magyar Érdemrend Tisztikeresztjének polgári tagozatával kitüntetettek között elismerést vehetett át az Újpesten élő dr. Fricz Tamás politológus, a Civil Összefogás Fórum alapítója. Érdemes Művész díjjal jutalmazták Erkel Tibornak, Újpest díszpolgárnak fiát, Erkel László Kentaurt, Jászai Mari-díjas díszlet- és jelmeztervezőt.

A köztársasági elnök a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést adományozta Széles Gábor üzletembernek.

A Magyar Érdemrend középkeresztje kitüntetést vette át Trogmayer Ottó Széchenyi-díjas muzeológus, régész, a történettudomány kandidátusa, nyugalmazott egyetemi tanár.

G.R.

 

 

Dunai Antal olimpiai bajnok magyar labdarúgó, edző, sportvezető. A sportsajtóban Dunai II néven szerepelt. 1964-ben került az Újpesti Dózsához, ugyanebben az évben tagja volt az olimpiai csapatnak. Első magyar bajnokságát 1969-ben nyerte meg az Újpesti Dózsával, melyet 1975-ig sorozatban hétszer megismételt. Emellett háromszor nyerte meg a Magyar Népköztársaság kupáját, 1969-ben, 1970-ben és 1975-ben. Pályafutása során három alkalommal volt gólkirály (1967, 1968, 1970). 1967-ben Ezüstcipőt, 1968-ban Bronzcipőt nyert. Az 1968-as mexikóvárosi olimpián tagja volt az aranyérmet, ill. az 1972-es müncheni olimpián ezüstérmet szerző magyar válogatottnak. 1978-ban az Újpesti Dózsa edzője lett, majd  az UTE labdarúgó szakosztályának igazgatója.

 

Széles Sándor úszóedző, mesteredző. Széchy Tamás első nagy csapatának volt tagja, majd mellette lett edző is. Hosszútávúszó, 1500-as gyorsúszó volt, volt válogatott sportoló. 1978-ban lett kiscsoportos edző, majd a hosszútávúszók Wladár Sándor, Nagy Sándor trénere.  Edzőként 24 évesen kint volt Moszkvában, az 1980-as nyári olimpiai játékok úszódöntőin. A Széchy-stáb tagjaként foglalkozott Darnyi Tamással, Szabó Józseffel, majd később Verrasztó Dáviddal és Verrasztó Evelinnel. 1999-ben csatlakozott hozzá Gyurta Dániel. Széles Sándornak két tanítványa is olimpiai bajnok lett tavaly Londonban: Gyurta Dániel és Risztov Éva. 

 

Fricz Tamás politológus, a politikatudomány kandidátusa. A budapesti Pénzügyi és Számviteli Főiskolán üzemgazdász, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán pedig filozófia szakon diplomázott. 1993-ban megszerezte a politikatudományi doktori címet, majd a politikatudomány kandidátusa fokozatot. 1990-től a Magyar Tudományos Akadémia Politikatudományi Intézetének tudományos főmunkatársa, a Miskolci Egyetem Politikatudományi Tanszékének egyetemi docense, illetve 2000-től a XXI. Század Intézet tudományos igazgatója, a Civil Összefogás Fórum alapítója. Legfőbb kutatási területe a pártok és pártrendszerek, valamint az Európai Unió.

 

Erkel László Kentaur párhuzamosan végez kreatív alkotói tevékenységet a színház, a film, a képzőművészet és a zene területén. 1988-ban diplomázott a Magyar Képzőművészeti Főiskola festő szakán. Elsőként a hazai rock koncertek történetében olyan színpadi produkciókat hozott létre melyben a színház, mozgásszínház, film és képzőművészet a rockzenével párhuzamosan kapott szerepet. 1982 óta készít lemez- és könyvborítókat, plakátterveket. 1990 óta számos magyar és külföldi produkciónak tervezett díszletet. 2000 óta újra nagyobb hangsúlyt kapott festészeti munkássága, hazai és nemzetközi kiállításokon is megjelenik képzőművészeti alkotásokkal. 2001-től foglalkozik jelmeztervezéssel is. 2004-ben képzőművészeti, díszlettervezői és zenei munkásságát bemutató könyv jelent meg a Hanga Kiadó gondozásában. Díszlettervezői munkájáért 1994-ben megkapta a Magyar Színikritikusok Díját, többször nyert Dömötör-díjat, 2003-ban az Operaház fantomja díszletét Gundel-díjjal jutalmazták. Jászai-díjas művész.