•  
  •  
  •  

Ahogy beköszönt az ősz, a legtöbben máris a tavaszt várják. A napfény, a kellemes szellő és az első virágok felbukkanása azonban sok embernek komoly problémát okoz: pollenallergiában becslések szerint legalább két millióan szenvednek Magyarországon.

Az allergia a szervezet védekező rendszerének túlérzékenysége, kóros túlműködése, melyet idegen anyagok, azaz az allergének váltanak ki: macskaszőr, virágpor, fű, vagy akár egy bizsu. Az immunrendszer a szervezet védelmét szolgálja a különböző baktériumok és vírusok ellen, az allergiás reakciók esetében azonban téves riasztásra reagál, és az immunsejtekből felszabaduló anyagok tüneteket okoznak. Ezek sokfélék és kellemetlenek lehetnek: csalánkiütés, kötőhártya-gyulladás, tüsszögés, orrfolyás, hörgő-túlérzékenység. Az allergiások életminősége is romolhat, hiszen rosszabbul alszanak, ingerlékennyé válhatnak, csökkenhet teherbíró-képességük.
Az allergiára való hajlamot örökölhetjük, az allergia kialakulásának rizikója megnő abban az esetben, ha szüleink is allergiások voltak. Ez azonban nem a betegség kötelező megjelenését, csupán kialakulásának esélyét jelenti. Ilyen esetben különösen fontos az allergének lehetőség szerinti kiiktatása, az immunrendszer erősítése és az egészséges életmód kialakítása.
 
Tanácsok allergiásoknak
Az autó szellőző berendezését csak pollenszűrővel működtessük!
Akik allergiásak a házipor-atkákra, a lakásban lehetőleg parkettát használjanak.
A padlófűtés is problémát okozhat, mert a port a felfelé szálló meleg levegő felkavarja.
A porszívóra szerelt szűrő megakadályozza a por szükségtelen felkeveredését.
A matracokat ajánlatos portaszító huzattal ellátni.
Lehetőleg éjszaka szellőztessünk, eső utáni időszakban.
Hetente húzzunk tiszta ágyneműt.
Szabadban tartózkodás után cseréljünk ruházatot.
Nyaralás tervezésekor érdemes tájékozódni a környék pollenszennyezettségéről.
Csökkentsük a tejtermékek fogyasztását, mert váladékképző hatásuk van.
Forrás: internet
 
A tavaszi időszak allergiás veszélyeiről Dr. Buzás Erikával, a tüdőgondozó allergológusával beszélgettünk.
– Sokan nem tudják élvezni a tavaszi heteket, hónapokat, mivel megkeseríti életüket az ilyentájt megjelenő pollenallergia.
– Ez a probléma gyakran a téli időszakban is megmutatkozik. Rengeteg pollen a gyümölcsökkel és a fűszernövényekkel keresztreakciót ad, ilyen esetben a szervezet a különböző eredetű allergéneket azonosként ismeri fel. Volt, akinél a paradicsom váltott ki allergiás reakciót, másnál a zeller, az alma, vagy akár a kivi okozott panaszokat. Pár hét múlva a barkára érzékenyeknek, azaz a nyírfa, az égerfa, vagy a mogyorófa pollenjére allergiásoknak kell számítaniuk a tünetek megjelenésére. A tölgy, a kőris főképp áprilisban okoz szénanáthás tüneteket, májusban a fűfélék, nyár végén pedig a parlagfű és a feketeüröm fog kellemetlenségeket okozni. Sajnos a házi poratkára, vagy a kisállatok szőrére kialakuló allergiás tünetek az egész évet jellemezhetik.
– Mintha egyre több allergiás beteg volna manapság. Mi ennek az oka?
– Az Európai Unió teljes lakosságának 20-30 %-a allergiás. Rosszul étkezünk, egészségtelenül élünk, túl sok ételadalékot, tartósítószert, állagjavítót tartalmazó ételt fogyasztunk. A kozmetikumok, a háztartási vegyszerek is veszélyesek lehetnek. Megemlítem a lelki tényezőket is, de ezekre leginkább akkor kell figyelni, ha már minden organikus okot kizártunk. Az allergiás tüneteket a hormonális tényezők is befolyásolhatják.
– Hogyan lehet kezelni ezt az állapotot?
– Már a megelőzés is nagyon fontos. Körültekintően kell megválogatni, hogy mit fogyasszon a kismama. Jelentős szerepe van a legalább fél évig tartó szoptatásnak is, amely a csecsemő immunrendszerét erősíti meg. A probiotikumok, az antioxidánsok, az Omega 3 zsírsav és számos vitamin, így az A, a C, vagy az E vitamin rendszeres fogyasztása is a megelőzést szolgálja. Meg kell említeni a környezeti tényezőket is: a poros, penészes lakás, a dohányfüst, a kipufogógáz, a túlzott mértékű kemikáliák okozta rizikót. Léteznek alternatív gyógyítási módszerek is a gyógyszeres kezelés mellett, érdemes tájékozódni.
– Mire kell számítani egy allergológiai vizsgálaton?
– Felmérjük a panaszok kialakulásának mikéntjét, a családi anamnézist, az életkörülményeket, az egyéb betegségeket és gyógyszereket. Az úgynevezett Prick-tesztnél az allergén kivonatból egy cseppet a bőrre helyezünk, és a bőrt picit megkarcoljuk, hogy az allergén anyag bejusson a bőr szöveteibe. Más teszt során az allergén anyagot a hátra tapasztjuk, általában a fém- és illatanyagoknál, illetve az élelmiszeradalékos vizsgálatoknál használatos ez a módszer. A vérvétel is fontos állomása a diagnózis felállításához, azonban jelenleg ezt a vizsgálatot nem támogatja az OEP. Létezik még légzésfunkciós vizsgálat, mellyel asztmásoknál a tüdő kapacitását mérjük. Sajnos teljesen meggyógyulni nem lehet, hiszen a hajlam genetikailag adott, az állapotot azonban egyensúlyban lehet tartani. Legelőször zárjuk ki az egyéb betegségeket, bőrgyógyászhoz, és fül-orr-gégészeti szakemberhez kell fordulni. Ha minden vizsgálat negatív, és az orvos is további vizsgálatokat javasol, érdemes, és kell is allergológushoz fordulni, minden esetben orvosi beutalóval.
 
Dr. Ihász Judit bőrgyógyász fokozott óvatosságra inti az allergiásokat:
– Tavasszal az emberek szeretnek kifeküdni a fűre és napozni. Bár ilyenkor még nem érezzük erősnek a nap sugarait, de a napallergiások már az első napfényes napokon használjanak fényvédő krémet. Sajnos néhányunkra a fű is veszélyes lehet, mivel a bennük lévő nedvek a bőrön hólyagos, viszkető, makacs kiütéseket okozhatnak. Jó pár kozmetikum fényérzékenyítő hatással rendelkezik, erre is érdemes odafigyelni.
– Mi az, amit tanácsolna az allergiásoknak?  
– Elsősorban azt, hogy már az első tünetek megjelenésekor forduljanak orvoshoz. Nem szabad elbagatellizálni a problémát, mivel szélsőséges esetekben súlyos problémák is kialakulhatnak. Az allergiás reakcióknál úgynevezett mediátorok szabadulnak fel, ilyen a hisztamin, vagy a szerotonin. Attól függően, hogy mi az allergén anyag úgynevezett behatolási kapuja, olyan tüneteket okoz. Ha az anyagot a szembe dörzsöljük, kötőhártya gyulladás léphet fel. Belélegzéskor tüsszögés, legrosszabb esetben asztma; ha a bőrre kerül az allergén anyag, viszketés, csalánkiütés, vagy ekcéma alakulhat ki. Egy egyszerű orrfolyás is komolyabb panaszt jelenthet, ráadásul ha krónikussá válik, átalakulhat a nyálkahártya, elzáródhatnak a légutak. A páciens gyakran felülfertőződhet, arcüreggyulladást kaphat. Nem szeretném megijeszteni az olvasókat, csak felhívni a figyelmet arra, hogy egy fel nem ismert, és elhanyagolt allergia bizony komoly kellemetlenséget, egészségügyi panaszt is okozhat.
– Hogyan tudunk felkészülni a pollenszezonra? Léteznek általános tanácsok?
– Azt szoktam javasolni a pollenallergiásoknak, hogy tavasztól naponta mossanak hajat, gyakran húzzanak tiszta ágyneműt, rendszeresen cseréljék a törülközőket, figyeljenek oda a lakás alapos tisztántartására. Sajnos az allergiára hajlamos emberek rengeteg rizikóval találkoznak nap, mint nap. A városi levegő szennyezett, az irodai légkondicionáló szűrője piszkos. Egy átlagos nap után az ember beugrik egy gyorsétterembe, majd lepihen a televízió előtt. Sokan nem is gondolják, hogy a hétköznapi dolgok is milyen problémát okozhatnak. A nikkelre érzékenyek esetében például a szennyezettebb csapvíz is – amely nagyobb koncentrációban tartalmaz nikkelt, vagy krómot – veszélyt jelenthet. Javasolni szoktam azt is a hozzám forduló pácienseknek, hogy a tavasz közeledtével forduljanak kozmetikushoz. Egy alapos kezelés, ami eltávolítja az elhalt hámsejteket, és egy jó, vitaminban gazdag puhító krém kiválóan hat a bőrre. Természetesen továbbra is az a legfontosabb, hogy a betegek a tünetek megjelenésekor keressék fel a szakorvosokat.