Száz éve őrzi Vécsey tábornok emlékét

  •  
  •  
  •  

Újpesten közel háromszáz elnevezett közterületet találunk. Sorozatunkban arról kérdeztük az újpestieket, tudják-e, kiről, miről kapta nevét az az utca, ahol otthonuk található.

Újpest kertvárosi utcája, a Vécsey utca kitűnő sétálóhely télen is. Kőrösné dr. Mikis Márta nyugalmazott tanár, tudományos kutató féltve őrzött házszámtáblájukat mutatja, amely azt láttatja, hogy a kezdetektől egészen 1946-ig a grófi jelzőt is megjelenítették az utca névadójának nevében. Márta asszony újpesti születésű, közel negyven éve él férjével és annak édesanyjával az utcában. Négyunokás nagymamaként a régi emlékek ihletésére diorámákat készít, így örökíti meg az eltűnt világot. És Újpesten bőven adódik nosztalgikus emlék!

– Vécsey Károly gróf, honvéd tábornok egyike az aradi vértanúknak. Apja lovassági tábornok, a bécsi Magyar Nemesi Testőrség parancsnoka volt. Így gyermekkorától császárhű nevelést kapott, katonai pályát választott, magyarul alig beszélt. Ezért nagy érdem, hogy katonatisztként ezredével a magyar szabadságharc mellé állt. Utolsóként végezték ki, kötél által. Büntetésből végig kellett néznie társainak a halálát – elevenítjük fel kivégzésének körülményeit. – Utcánkat éppen száz esztendeje, 1914-ben nevezték el róla. 1926-ban csatolták hozzá Rákospalotától a Villasort, a lakók olykor ma is így emlegetik.

A másfél kilométer hosszú, impozáns utcában ma már csak néhány régi villa található, az ősfenyő- és gesztenyefák is kihaltak vagy építkezéseknek estek áldozatul. A vasútállomás felőli részen dús liget volt, ahol az 1920- as években mutatványosok szórakoztatták a közönséget. A tősgyökeres újpesti családból származó anyósom, dr. Kőrös Endréné dr. Fraknóy Veronika itt nőtt fel, szülei Mikszáth utcai házából költözött át a család tulajdonában levő, 1943-ban épült házába. Az első, máig is emlegetett félelmetes élménye, hogy amikor háromévesen nagyapjával sétált a Vécsey utcán, az egyik mutatványos óriási szájú bábuja – pénzbedobásra – egy kis lapátra ültetett babát “nyelt le” – avat be a családi legendákba Márta.

Majd kultúrtörténeti érdekességre terelődik a szó: – A 120. szám alatti, óvodaként működő villa arról nevezetes, hogy Liszt Ferenc a Varga család meghívására többször vendégeskedett itt, kisebb koncertet is adva. Erre emléktábla utal. Férjem, dr. Kőrös András, az Újpesti Közművelődési Kör elnöke (Újpest díszpolgára, a szerk.)születése óta lakik házunkban. Ma már az unokáknak meséli, hogy gyerekkorában, az 1950-es években a poros, sáros földúton még lovas kocsik jártak, a Blaha Lujza utca torkolatánál levő közkútnál álltak meg a kocsisok, lovaikat megitatni. Léckerítéssel körülvett kertjükből átintegethetett a Mikszáth utcai házba nagyszüleihez, hiszen a telkek jó része még beépítetlen volt; némelyiken kecskék legeltek, télen a buckákon szánkózni lehetett. Kertvárosi utcánk híre messzire jutott. Az elmúlt évtizedekben nem tudtam úgy vásárolni vagy ügyintézni a Belvárosban vagy akár Budán, hogy lakcímem bediktálásakor ne csillant volna fel az eladó szeme: ja, ahol azt a finom fagyit árulják! Mert a vasútállomáshoz közeli kis cukrászda (sajnos pár éve bezárt!) készítményei máshonnan is vonzották a látogatókat.

Andrea, a két kisfiával sétáló fiatal anyuka a Vécsey utca elején elmondja: mindig is fogalom volt Újpesten ez az utca, s bár sok az új beköltöző, a régi házat megvásároló, majd felújító és átépítő lakó, az utca nem veszített népszerűségéből. S még valami: szinte mindenki tudja, hol található – teszi hozzá.

B. K.