Ünnep a Csokonaiban

  •  
  •  
  •  

Csokonai Vitéz Mihály születésének 240. évfordulóján méltó megemlékezést tartott az Újpesti Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola és Gimnázium november 18-án 8 órakor az iskola aulájában.

Az ünnepségen vendégek jelenlétében felvonták a gimnázium zászlaját, megkoszorúzták a névadó domborművét, majd a 7. b osztály a felvilágosodás legnagyobb magyar költőjének életútját jelenítette meg (betanító Borbély Edit). 

Megható pillanatok közepette az ötödikes diákok kötötték fel a több mint száz első osztályos csokonais nyakkendőjét, amelyet örömmel viseltek. A szülők büszkén fotózták csemetéiket. Mindenhonnan szeretetteljes mosoly ölelte körül a bátran fogadalmat tevő kicsiket.

Majd a 9. évfolyamos diákok fogadalomtétele következett. Nyakkendőiket az őket tanító tanárok kötötték meg. Az igazgatónő és az igazgatóhelyettesek kézfogással köszöntötték a diákokat, és fogadták csokonaissá őket.

Az iskola igazgatónője, Tóthné Nyiszteruk Hilda beszédében elmondta, hogy a hagyományhoz híven ebben az esztendőben is a névadó Csokonai születésnapján avatták fel az elsős és kilencedikes diákokat. „Sapere aude! – merj gondolkodni! – legyen ez számunkra követendő példa” – emelte ki beszédében az igazgatónő. Hangsúlyozta, hogy a mai fogadalomtétel igen különleges. „Szinte napra pontosan éppen tíz évvel ezelőtt avattuk fel iskolánk első csokonais diákjait. Tíz évvel ezelőtt köthették fel a diákok először a csokonais nyakkendőt. Akkor ötszázharminc tanulója volt a Csokonainak, ma közel nyolcszáz. Az akkori első évfolyamosok most tizenegyedikesek. Az akkori 9. osztály tanulói a középiskolai tagozat alapító tagjai voltak, velük kezdődött meg a huszonöt évvel ezelőtt alapított Bőrfestő Utcai Általános Iskolát felváltó Csokonai-gimnáziumban a gimnáziumi képzés… Új diákjaink az iskola méltó tagjaivá váltak.” Majd az igazgatónő azt kívánta, hogy a diákok a tanulmányi teljesítményükkel szüleik és az iskola büszkeségeivé váljanak.

Ezt követően az osztálytermekben megrendezték a hagyományos CSTDK-t – Csokonai Tudományos Diákkört –, ahol a felkészült tanulók projektmunkáiba lehetett betekintést nyerni. Volt kiselőadás a Pagani gépkocsiról, a foci és a kviddics szabályairól, az egyiptomi istenekről és a tigrisekről is. 

A délutáni órákban az igazgatónő számos vendég, pedagógus, szülő és diák jelenlétében a díszteremben megnyitotta a huszonöt évről szóló kiállítást, amelynek keretében az iskola tanárai és diákjai mutatják meg alkotásaikat. A fotók, festmények, grafikák, „Tiffani”-üveg- és tűzzománcképek, valamint a pedagógusok irodalmi alkotásai december közepéig tekinthetők meg.

Szkiba Edit